Αρχείο 2022.
6ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας.
Πρόγραμμα.
Δευτέρα, 25.07.2022
19:00, Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (Αίθουσα Συναυλιών) – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Διάλεξη σύγχρονης μουσικής και συναυλία με τη Φανή Κοσώνα και την Αργυρώ Σειρά
Σύγχρονες τεχνικές του βιολιού & παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Αφηγήσεις» για βιολί σόλο της συνθέτριας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Φανή Κοσώνα (γενν. 1969): «Αφηγήσεις» για βιολί σόλο (2020)
Αφήγηση I: «…καθώς τρέχει πάνω στο νερό…»
Αφήγηση II: «…το κεφάλι του μέσα σε ένα σύννεφο καταιγίδας…»
Αφήγηση III: «…και έφυγε μέσα στο νερό…»
Αργυρώ Σειρά, βιολί
Το έργο αποτελεί μέρος της συλλογής «Αφηγήσεις» για βιολί σόλο, η σύνθεση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Oi «Αφηγήσεις» είναι ένα έργο αφιερωμένο στον αείμνηστο δάσκαλό μου Θόδωρο Αντωνίου. Αξιοποιούν δύο έννοιες στις οποίες ο ίδιος αναφερόταν συχνά και αποτελούσαν άξονα του έργου του: την αφηγηματικότητα (εξ’ού και ο τίτλος) και την ετεροφωνία (την οποία έβλεπε ως ενορχήστρωση μίας μελωδικής γραμμής). Η ετεροφωνία χρησιμοποιείται στο έργο αυτό ως συνεχής ανήσυχη ηχοχρωματική επεξεργασία μέσα σε μία τρισδιάστατη οπτική. Οι φόρμες των «Αφηγήσεις» περιγράφουν κάποιες – αφηρημένης και ποιητικής χρονικότητας – εντυπώσεις μου από την ζωή και την προσωπικότητά του.
Η Φανή Κοσώνα δραστηριοποιείται την τελευταία εικοσαετία στο χώρο της μουσικής δημιουργίας, με σταθερή διάθεση έρευνας και αναζήτησης πρωτότυπων δομικών και αισθητικών οραματισμών. Στοιχείο αναφοράς στη δημιουργική της πορεία, αποτέλεσε η στενή σχέση της με την επιστήμη των μαθηματικών η οποία – ιδιαίτερα και πιο συνειδητά από το 2007 και έπειτα – οδήγησε σε θεμελιωμένες αντιλήψεις σχετικά με τη δόμηση του μουσικού έργου, είτε με αυστηρή μαθηματική μοντελοποίηση, είτε με την εφαρμογή συγκροτημένων δομικών διαδικασιών και μεθόδων, όπως ο «τοπολογικός σχεδιασμός» του μουσικού έργου αλλά και άλλων οργανωμένων «αποδομητικών – μορφογενετικών» διαδικασιών που απορρέουν από μοντέλα σχετιζόμενα με τις επιστήμες της πολυπλοκότητας.
Η διαδρομή των σπουδών της περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη φοίτησή της στις τάξεις των Ανωτέρων Θεωρητικών (αντίστιξη, φούγκα) στο Conservatoire de Paris (CNSMDP) με καθηγητές τους Jean Paul Holstein και Michel Merlet, καθώς και σπουδές ενορχήστρωσης, μουσικής δωματίου, πιάνου (πρώτα βήματα στην Ελλάδα με την Μαρίνα Χανίδου – Δημητριάδου και στη συνέχεια στο Παρίσι με τους Jacques Lagarde και Bernard Ringeissen), σύνθεσης με τον Θόδωρο Αντωνίου, πτυχίο μαθηματικών στο ΕΚΠΑ, μία μακριά διαδρομή που καταλήγει με την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής με θέμα «Εφαρμογές Μαθηματικών Μοντέλων της Τοπολογίας και της Θεωρίας Καταστροφών στη Σύνθεση Μουσικής» (Ιόνιο Πανεπιστήμιο).
Η πολύχρονη δημιουργική της πορεία περιλαμβάνει συνεργασίες με μια πλειάδα διακεκριμένων μουσικών και ensembles σε συναυλίες και δισκογραφία, καθώς και συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ (ISCM World New Music Days 2020, Belgrade International Review of Composers κ.ά.). Ιστοσελίδα
Η Αργυρώ Σειρά αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο (τάξη βιολιού Στέλιου Καφαντάρη) με α’ βραβείο και ειδική διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία, με υποτροφίες από ΙΚΥ, Ίδρυμα Ωνάση και Γαλλική Κυβέρνηση. Μαθήτευσε κοντά στους Λε Ντιζές και Ντωγκαρέιγ στα Ανώτατα Ωδεία Βουλώνης και Μπορντώ, αποφοίτησε με τις ανώτερες διακρίσεις και βραβεία και υπήρξε βοηθός καθηγητού στο Ωδείο της Βουλώνης. Εργάστηκε στις εθνικές Ορχήστρες Μετς, Νανσύ, Μπαγιόν, στη Συμφωνική και Όπερα του Μπορντώ και στην Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής ως εξάρχων μέχρι το 2000. Από το 2001 είναι κορυφαία α’ στα β’ βιολιά της Ορχήστρας της ΕΛΣ. Ήταν μέλος της Παγκόσμιας Ορχήστρας Νέων, ηχογράφησε για τη γαλλική, βελγική, ολλανδική και ελληνική Ραδιοφωνία, ήταν ιδρυτικό μέλος του Ensemble Σκαλκώτα και έχει συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα Νέων του Μπορντώ, την Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Καμεράτα και την ΚΟΘ. Επιπλεον είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δευτέρα, 25.07.2022
21:00, Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρίας Γ. Καρέλια» (Κήπος Μουσείου) – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Τελική συναυλία του masterclass πιάνου
Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τη δουλειά τους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Friedrich August Kummer (1797-1879): Ντουέτο για δυο βιολοντσέλα
Aktan Odabaşı & Αλέξανδρος Μαρκόπουλος
Johann Baptist Cramer (1771-1858): Σπουδή 23 (1804)
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Σονάτα για πιάνο No.12 σε Φα Μείζονα, K.332 – I. Allegro (1783)
Αλέξανδρος Γιαννακέας
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Σονάτα για πιάνο No.12 σε Φα Μείζονα – II. Adagio (1783)
Claude Debussy (1862-1918): 2 Arabesques – Andantino con moto (1890-91)
Δημήτρης Αδαμόπουλος
Julius Klengel (1859-1933): Κονσερτίνο No.2 σε Σολ Μείζονα, Op.41 – I. Allegro con moto (1904)
Αλέξανδρος Μαρκόπουλος, βιολοντσέλο & Γιάννης Σύμκο, πιάνο
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Frédéric Chopin (1810-1849): Μπαλάντα No.1, Op.23 (1834-35)
Όλγα Φιάλο
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Σονάτα για πιάνο No.27, Op.90 – I. Mit Lebhaftigkeit und durchaus mit Empfindung und Ausdruck (1814)
Παναγιώτα Πελεκούδα
Robert Schumann (1810-1856): Fantasiestücke, Op.12 – I. Des Abends & II. Aufschwung (1837)
Claude Debussy (1862-1918): L’ile joyeuse (1904)
Πηνελόπη Κουρουπάκη
Albéniz Isaac (1860-1909): El Albaicin (1907)
Κώστας Μάρκου
Τρίτη, 26.07.2022
20:30, Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Τρίο Εγχόρδων Boccherini
Με έργα Beethoven, Kodály και Cras για βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ludwig van Beethoven (1770 – 1827): Τρίο εγχόρδων σε Μι-ύφεση μείζονα, Op.3 (1792–96)
I. Allegro con brio
II. Andante
III. Minuet. Allegretto – Trio
IV. Adagio
V. Minuet. Moderato – Trio
VI. Finale. Allegro
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Zoltán Kodály (1882 –1967): Ιντερμέτζο για τρίο εγχόρδων (1905)
Jean Cras (1879 – 1932): Τρίο εγχόρδων (1926)
I.
II. Lento
III. Animé
IV. Très Animé
Suyeon Kang, βιολί
Vicki Powell, βιόλα
Paolo Bonomini, βιολοντσέλο
Το Τρίο Boccherini ιδρύθηκε το 2014 ως αποτέλεσμα διαφόρων βραδινών συναντήσεων πρίμα βίστα· κάτι το οποίο είναι σύνηθες στη μουσική σκηνή του Βερολίνου. Σήμερα αναγνωρίζονται ως ένα από τα πιο δυναμικά σύνολα αυτής της σύνθεσης οργάνων.
Το τρίο αυτό είναι αφιερωμένο στην εκ νέου ανακάλυψη και εκτέλεση έργων που γράφτηκαν για τρίο εγχόρδων· μια συλλογή με πάνω από πεντακόσια έργα η οποία, αν και διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα, περιέχει πολλά έργα που δυστυχώς είναι άγνωστα στο κοινό. Με αυτήν τους την ενασχόληση, προσπαθούν να αναπτύσσουν συνεχώς από κοινού ειλικρινείς και πρωτότυπες ερμηνείες σε όλα τα μουσικά είδη.
Προερχόμενοι από τρεις διαφορετικές ηπείρους, κάθε μέλος συνεισφέρει με βάση τις διαφορετικές μουσικές επιρροές και την καλλιέργειά του. Ο πολύχρωμος συνδυασμός του μουσικού τους λεξιλογίου και της μουσικής τους έκφρασης, ταυτόχρονα με την κοινή ευρωπαϊκή τους εκπαίδευση, κορυφώνεται με τις παθιασμένες ερμηνείες τους:
«Και από τους πρώτους ήχους του τρίο σε Σολ μείζονα, η άνευ όρων θέληση των μουσικών αγγίζει τα αυτιά σας· μια θέληση τόσο για να αναδειχτεί η δική τους ατομικότητα όσο και η ικανότητά τους να ακούν ο ένας τον άλλο. Το τρίο έχει την απαραίτητη περιέργεια να αμφισβητεί τα καθιερωμένα του κλασικού ρεπερτορίου και να πηγαίνει, ας το πούμε έτσι, κόντρα στο ρεύμα. Αυτό γίνεται ελκυστικό για το αυτί, για παράδειγμα στα αρκετά τολμηρά tempi στα γρήγορα μέρη και στην επιθυμία για απόλαυση των μορφολογικών και αρμονικών παρεκτροπών του Beethoven. Και στα αργά μέρη, στη μεγάλη φροντίδα του φραζαρίσματος και του ήχου.» (Das Orchester, 2020. σχετικά με το ντεμπούτο άλμπουμ του συνόλου: Beethoven String Trios op.9)
Το τρίο έλαβε σημαντική μουσική καθοδήγηση από τους Rainer Schmidt, Hatto Beyerle, Günter Pichler και Johannes Meissl και είναι απόφοιτοι της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσικής Δωματίου (ECMA, Αυστρία).
Η διεθνής τους καριέρα και συναυλιακή δραστηριότητα περιλαμβάνει εμφανίσεις στο Wigmore Hall, στο Konzerthaus Berlin, στο Bacharchiv Leipzig, στο La Fenice, στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ, στο MITO Settembre Musica Festival, στο Φεστιβάλ Γάνδης της Φλάνδρας και στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της Καμπέρας.
Επίσης, ως μουσικοί έχουν ο καθένας μεγάλη ζήτηση ως σολίστ, εξάρχοντες ορχήςτρας και παιδαγωγοί.
Η συναυλία αυτή είναι μια συμπαραγωγή με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Τετάρτη, 27.07.2022
21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή) – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Σύνολο Azahar
Με έργα Reicha, Hindemith και Nielsen για κουιντέτο ξύλινων πνευστών
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Anton Reicha (1770 – 1836): Κουιντέτο πνευστών σε Μι ελάσσονα, Op.88 No.1 (1818)
I. Allegro non troppo
II. Andante poco Alegretto
III. Menuetto. Allegro vivo
IV. Finale. Allegro
Paul Hindemith (1895 – 1963): Kleine Kammermusik, Op.24 No.2 (1922)
I. Lustig. Mäßig schnell Viertel
II. Walzer. Durchweg sehr leise
III. Ruhig und einfach
IV. Schnelle Viertel
V. Sehr lebhaft
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Anton Reicha (1770 – 1836): Andante για αγγλικό κόρνο και κουαρτέτο πνευστών σε Φα μείζονα (1817–19)
Carl Nielsen (1865 – 1931): Κουιντέτο πνευστών, Op.43 (1922)
I. Allegro ben moderato
II. Menuet
III. Prelude. Adagio – Theme and variations. Un poco andantino
Azahar Ensemble
André Cebrián Garea, φλάουτο
María Alba Carmona Tobella, όμποε
Antonio Lagares Abeal, κόρνο
María José García Zamora, φαγκότο
Miquel Ramos Salvadó, κλαρινέτο
Κερδίζοντας το 2ο Βραβείο και το Βραβείο Κοινού του 63ου Διεθνούς Μουσικού Διαγωνισμού ARD στο Μόναχο (το 1ο βραβείο δεν απονεμήθηκε), το Σύνολο Azahar ξεκίνησε μια διεθνή καριέρα που το οδήγησε να εμφανιστεί σε πολλές αίθουσες συναυλιών υψηλού κύρους, όπως, μεταξύ άλλων, το Musikverein στη Βιέννη, η Φιλαρμονική στο Βερολίνο, το Prinzregententeather στο Μόναχο, το Philharmonaie στο Έσσεν, το Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ, και σε φεστιβάλ, όπως το Mozartfest στο Würzburg, το Διεθνές Φεστιβάλ στο Santander και το Festpielhaus στο Baden-Baden.
Με έτος ίδρυσης το 2010, το Σύνολο Azahar σπούδασε με τον Sergio Azzolini (φαγκότο) στο Hochschule für Musik στη Βασιλεία (Ελβετία) χάρη σε μια υποτροφία που χορηγήθηκε από το Ίδρυμα BBVA και την Ισπανική Εθνική Ορχήστρα Νέων, της οποίας ήταν μέλη εκείνη την περίοδο. Το 2011, το σύνολο έλαβε βραβείο στον Ελβετικό Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου ORPHEUS και ένα χρόνο αργότερα κέρδισε το 2ο Βραβείο στον μουσικό διαγωνισμό El Primer Palau (Βαρκελώνη).
Στο πλαίσιο της διεθνούς του καριέρας, το Σύνολο Azahar προσκλήθηκε από το Ensemble Pentaedre να επισκεφθεί το 2016 το Μόντρεαλ (Καναδάς) για να συμμετάσχει στο μουσικό φεστιβάλ Les Journées des Vents. Το 2018, το σύνολο επέστρεψε στον Καναδά, αυτή τη φορά στην πόλη του Κάλγκαρι, ως κουιντέτο in residence στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Honens. Το Σύνολο Azahar έχει ηχογραφήσει για τη Βαυαρική Ραδιοφωνία, τη Νοτιοδυτική Γερμανική Ραδιοφωνία (SWR), το Deutschland Radio Kultur, το Radio Clásica España, τοSRF2, το France Musique και το Catalunya música.
Με το όνομά τους εμπνευσμένο από τα λευκά, αρωματικά άνθη πορτοκαλιάς που είναι χαρακτηριστικά της νότιας Ισπανίας, το Σύνολο Azahar ενθουσιάζει το κοινό με «μεγάλη φαντασία και τεχνική ακρίβεια» (Süddeutsche Zeitung) που κάνει τις παραστάσεις του κουιντέτου να «ανθίζουν με αισθησιακή αφθονία» (Frankfurter Allgemeine Zeitung).
Πέμπτη, 28.07.2022
21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή)
Kalamata Festival Orchestra & Joshua Weilerstein Vol.2
Με έργα Debussy και Mahler
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Claude Debussy (1862 – 1918): Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου (1891-94)
Oscar Holch, διεύθυνση
Gustav Mahler (1860 – 1911): Συμφωνία No.4 (1899-1901/1902–1910) – Σε μεταγραφή για ορχήστρα δωματίου
I. Bedächtig, nicht eilen
II. In gemächlicher Bewegung, ohne Hast
III. Ruhevoll, poco adagio
IV. Wir geniessen die Himmlischen Freuden. Sehr behaglich
Elisabeth Freyhoff, σοπράνο
Joshua Weilerstein, διεύθυνση
Η Kalamata Festival Orchestra:
André Cebrián Garea, φλάουτο
María Alba Carmona Tobella, όμποε
Miquel Ramos Salvadó, κλαρινέτο
María José García Zamora, φαγκότο
Antonio Lagares Abeal, κόρνο
Θοδωρής Βαζάκας, κρουστά
Κώστας Σερεμέτης, κρουστά
Lidia Nochovska, πιάνο
Γιάννης Σύμκο, αρμόνιο
Pablo Hernán Benedí, βιολί
Verena Chen, βιολί
Ηλίας Σδούκος, βιόλα
Indira Rahmatulla, βιολοντσέλο
Rodrigo Moro, κοντραμπάσο
Η σοπράνο Elisabeth Freyhof γεννήθηκε στην Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας. Ενώ ήταν ακόμη παιδί, η οικογένειά της μετακόμισε στο Kehl, μια μικρή πόλη που συνορεύει με τη γαλλική πόλη του Στρασβούργου, όπου έλαβε γαλλογερμανική εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων σχολικών της ετών, η Freyhoff ξεκίνησε για πρώτη φορά τις σπουδές της στο τραγούδι στο Freiburg Musikhochschule στη «Freiburg Academy for Young Musicians» με την καθηγήτρια Angela Nick.
Μετά την αποφοίτησή της το 2017, ξεκίνησε το πτυχίο της με την KS Prof. Christiane Iven στο HMT Munich και επέκτεινε τις σπουδές της με ένα μεταπτυχιακό στο συναυλιακό τραγούδι με την καθηγήτρια Iven, καθώς και με τη Sabine Lahm. Η Freyhoff έχει ήδη εμφανιστεί σε δύο καλοκαιρινές παραγωγές της Όπερας Δωματίου του Μονάχου: 2019 στο ρόλο του «Stars Otis» στην όπερα παστίς «The Canterville Ghost» και το 2020 στον πρωταγωνιστικό ρόλο της «Καρολίνα» στον «Μυστικό γάμο» του Domenico Cimarosa (“Il matrimonio segreto”).
Την ίδια χρονιά, έκανε το ντεμπούτο της στο ρόλο της «Σερπετα» στο «La finta giardiniera» του Mozart και τον επόμενο χρόνο εμφανίστηκε ξανά στη σκηνή ως «Παμινα» στον «Μαγικό Αυλό», στο Reaktorhalle του Μονάχου.
Οι συναυλιακές της δραστηριότητες οδήγησαν τη Freyhoff να συνεργαστεί με διάσημες ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική της Βρέμης και η Deutsche Kammerphilharmonie Bremen υπό τη μουσική διεύθυνση του Joshua Weilerstein. Έχει εμφανιστεί σε χώρους υψηλού κύρους, όπως η αίθουσα συναυλιών της Βρέμης “Die Glocke” το 2017, το φεστιβάλ της Βαϊμάρης “MelosLogos” και το “Château de Pourtalès” στο Στρασβούργο το 2019, καθώς και η κατοικία και ίδρυμα Μότσαρτ στο Σάλτσμπουργκ και η Philharmonie im Gasteig στο Μόναχο το 2021.
Η Freyhoff έχει συμμετάσχει σε masterclasses με καταξιωμένους τραγουδιστές, όπως οι Julian Prégardien, Okka von der Damerau, Daniel Behle και Ian Bostridge και είναι υπότροφος του «Studienstiftung des Deutschen Volkes» από το 2020.
Παρασκευή, 29.07.2022
18:30, Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής Καλαμάτας – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Τελική συναυλία του masterclass διεύθυνσης
Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τη δουλειά τους
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ludwig van Beethoven (1770 – 1827): Συμφωνία No. 1 σε Ντο Μείζονα, Op.21 (1799-1800)
I. Adagio molto – Allegro con brio
Αναστάσης Σιδηρόπουλος (διεύθυνση)
Samuel Barber (1910 – 1981), Adagio για έγχορδα (1936)
Ελένη Κοτσμανίδου (διεύθυνση)
Ludwig van Beethoven (1770 – 1827): Συμφωνία No.5, Op.67 (1807–1808)
I. Allegro con brio
Oscar Holch (διεύθυνση)
Σύνολο μουσικών:
Verena Chen, Maria Rahmatulla, Αντώνης Μαζιώτης, Βιολέτα Καντέσα, βιολιά
Άλκηστις Μισούλη, βιόλα
İdil Bursa, βιολοντσέλο
Lidiia Nochovska, πιάνο
Παρασκευή, 29.07.2022
21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή)
The Underground Youth Orchestra & Christoph Eschenbach
Ο μεγάλος μαέστρος για πρώτη φορά στην Καλαμάτα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ludwig van Beethoven (1770 – 1827):
Τριπλό κονσέρτο, Op.56 (1804)
I. Allegro
II. Largo
III. Rondo alla Polacca
Katerina Chatzinikolau, βιολί
Johannes Przygodda, βιολοντσέλο
Triantafyllos Liotis, πιάνο
Συμφωνία No.5, Op.67 (1807–1808)
I. Allegro con brio
II. Andante con moto
III. Scherzo. Allegro – Trio
IV. Allegro (C major)
Christoph Eschenbach, διεύθυνση
Ο Christoph Eschenbach είναι ένα φαινόμενο που συγκαταλέγεται στην κορυφαία κατηγορία των διεθνών μαέστρων. Καθολικά αναγνωρισμένος τόσο ως μαέστρος όσο και ως πιανίστας, ανήκει στη παραδοσιακή γενιά της γερμανικής διανόησης την οποία όμως συνδυάζει με μια σπάνια συναισθηματική ένταση, δημιουργώντας παραστάσεις που χαίρουν υψηλής εκτίμησης από τους ακροατές συναυλιών παγκοσμίως. Φημισμένος για το εύρος του ρεπερτορίου του και το βάθος των ερμηνειών του, έχει διατελέσει διευθυντής σε πολλές κορυφαίες ορχήστρες και έχει κερδίσει τις υψηλότερες μουσικές διακρίσεις.
Διερευνώντας τις συνθήκες που οδήγησαν στην ανάδειξη ενός τόσο χαρισματικού ταλέντου, μπορούμε να ανατρέξουμε στα πρώτα του χρόνια: γεννημένος στην καρδιά μιας θυελλώδους, εμπόλεμης Ευρώπης το 1940, η παιδική του ηλικία σημαδεύτηκε από μια σειρά προσωπικών τραγωδιών. Μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι η μουσική ήταν ο σωτήρας του και η ζωή του άρχισε να αλλάζει όταν έμαθε πιάνο. Σήμερα, σε ηλικία 80 ετών, η έντονη καλλιτεχνική του περιέργεια δεν έχει μειωθεί και εξακολουθεί να απολαμβάνει τη συνεργασία του με τις καλύτερες διεθνείς ορχήστρες. Είναι επίσης γνωστός ως ακούραστος υποστηρικτής των νέων ταλέντων – αυτό είναι το μεγαλύτερο πάθος του, και εκτιμά τη συμβολή του στην καθοδήγηση ανερχόμενων ταλέντων πάνω από τη δική του διακεκριμένη καριέρα. Συγκινημένος από την ενέργεια και την ορμή των νέων ανθρώπων – «αυτών των εκατό τοις εκατό καλλιτεχνών», όπως τους αποκαλεί – έχει προσωπική αποστολή να μεταδώσει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά. Στις μέχρι σήμερα ανακαλύψεις του συγκαταλέγονται ο πιανίστας Lang Lang, η βιολονίστα Julia Fischer και οι τσελίστες Leonard Elschenbroich και Daniel Müller-Schott. Ως καλλιτεχνικός σύμβουλος και λέκτορας στη διάσημη Ακαδημία Kronberg, συνοδεύει νέους βιολονίστες, βιολίστες και βιολοντσελίστες στην πορεία τους να γίνουν σολίστες παγκόσμιας κλάσης. Ο Christoph Eschenbach συνεχίζει να εξερευνά νέους ορίζοντες και από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι Μουσικός Διευθυντής του Konzerthausorchester Berlin.
Η συναυλία είναι υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα
Σάββατο, 30.07.2022
21:00, Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (Αίθουσα Συναυλιών) – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Τελική συναυλία των masterclasses βιόλας και βιολοντσέλου
Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τη δουλειά τους
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ludwig van Beethoven (1770 – 1827): Contredanse, WoO 14 (1791-1802 περ.)
Jean-Baptiste Bréval (1753-1823): Σονάτα για βιολοντσέλο σε Ντο Μείζονα, Op.40 No.1 (1799)
I. Allegro
Aktan Odabaşı, βιολοντσέλο
Γιάννης Σύμκο, πιάνο
Henri Vieuxtemps (1820-1881): Ελεγεία, Op.30
Αριάδνη Πράπα, βιόλα
Πόπη Μαλαπάνη, πιάνο
Joseph Haydn (1732-1809): Κονσέρτο για βιολοντσέλο No.1 σε Ντο Μείζονα, Hob.VIIb:1 (1761-65 περ.)
I. Moderato
Μελίντα Κωνσταντινίδου, βιολοντσέλο
Γιάννης Σύμκο, πιάνο
Rebecca Clark (1886-1979): Σονάτα για βιόλα και πιάνο (1919)
I. Impetuoso – ma non troppo Allegro
Ιζαμπέλα Χατζηιωάννου, βιόλα
Πόπη Μαλαπάνη, πιάνο
Henri Casadesus (1879 1947): Κονσέρτο για βιόλα σε στιλ του J.C. Bach (1947 ή νωρίτερα)
I. Allegro molto ma maestoso
II. Adagio molto espressivo
Kaya Ercan, βιολοντσέλο
Γιάννης Σύμκο, πιάνο
Sergei Rachmaninoff (1873-1943): Vocalise, Op.34, No.14 (σε μεταγραφή του L. Davis) (1912)
Ιζαμπέλα Χατζηιωάννου, βιόλα
Πόπη Μαλαπάνη, πιάνο
Robert Schumann (1810-1856): Fantasiesctücke, Op. 73 (1849)
I. Zart und mit Ausdruck
Δανάη Πάνου, βιολοντσέλο
Γιάννης Σύμκο, πιάνο
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Παρτίτα για βιολί No.2 σε Ρε Ελάσσονα, BWV 1004 (1720)
I. Allemande
Κωνσταντίνα Κουβέλη, βιόλα
Paul Hindemith (1895-1963): Σονάτα για βιολοντσέλο, Op.25 No.3 (1922)
I. Lebhaft, sehr markiert
Μελίντα Κωνσταντινίδου, βιολοντσέλο
Cecil Forsyth (1870-1941): Κονσέρτο για βιόλα σε Σολ Ελάσσονα (1903)
I. Appassionato (Cadenza) – Moderato – Con moto, agitato
Γεωργιάνα Σπηλιώτη, βιόλα
Πόπη Μαλαπάνη, πιάνο
Georg Goltermann (1824-1898): 4 Morceaux caractéristiques, Op.54 (1869 η νωρίτερα)
IV. Etude-Caprice
Kaya Ercan, βιολοντσέλο
Γιάννης Σύμκο, πιάνο
Pietro Mascagni (1863-1945): Ιντερμέτζο από την “Cavalleria Rusticana” (μεταγραφή για τέσσερεις βιόλες του L. Gustard) (1890, πρωτότυπη σύνθεση)
Ιζαμπέλα Χατζηιωάννου, βιόλα
Κωνσταντίνα Κουβέλη, βιόλα
Αριάδνη Πράπα, βιόλα
Γεωργιάνα Σπηλιώτη, βιόλα
Κυριακή, 31.07.2022
21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή)
Ρεσιτάλ πιάνου – Βασίλης Βαρβαρέσος
Έργα για πιάνο σόλο των Bach, Chopin και Rachmaninoff
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Johann Sebastian Bach (1685 – 1759): Παρτίτα σε Μι ελάσσονα, BWV 830 (1730)
I. Toccata
II. Allemande
III. Corrente
IV. Air
V. Sarabande
VI. Tempo di Gavotta
VII. Gigue
Frédéric Chopin (1810 — 1849): Σκέρτσο No. 3 σε Ντο-δίεση ελάσσονα, Op.39 (1839)
Olivier Messiaen (1908 — 1992): Βλέμμα του Πατέρα (από το «Είκοσι βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος», “Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus”) (1944)
Sergei Rachmaninoff (1873 —1943): Παραλλαγές σε ένα θέμα του Corelli, Op.42 (1931)
Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο
Ο Βασίλης Βαρβαρέσος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Ξεκίνησε σπουδές Πιάνου σε ηλικία 5 ετών. Στα 13 του χρόνια εμφανίστηκε στο Monte Carlo ως ένας εκ των 11 καλύτερων μικρών βιρτουόζων του κόσμου (“Piccoli Mozart”), ενώ σε ηλικία 14 ετών κέρδισε Α’ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό της Young Concert Artists (Νέα Υόρκη), μεταξύ 407 υποψηφίων από 41 χώρες του κόσμου. Έχει κερδίσει επίσης Α’ Βραβείο και “Βραβείο Εξαιρετικής Ερμηνείας” στον Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Μουσικών “Petar Konjovic” (Βελιγράδι), “Βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα Καλλιτέχνη” από την “Ένωση Ελλήνων Κριτικών”, Α’ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό “Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα” και Γ’ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό “George Enescu” (Βουκουρέστι).
Ολοκλήρωσε τις ανώτατες σπουδές του στο πιάνο στην Juilliard School of Music της Νέας Υόρκης με πλήρη υποτροφία και καθηγητές τους Herbert Stessin, Jerome Lowenthal, Yoheved Kaplinsky και Robert McConald. Είναι κάτοχος Βachelor, Μaster και Doctor of Musical Arts με επιβλέποντα της Διατριβής του τον Carl Schachter. Στην Juilliard School of Music διετέλεσε επίσης Βοηθός Καθηγητή Πιάνου στην τάξη του Julian Martin. Το 2011 ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως ο μοναδικός επιλεγμένος πιανίστας από το Conservatoire National de Paris, στο πρόγραμμα Diplôme d’ Artiste Interprète με καθηγητή τον Michel Dalberto.
Οι εμφανίσεις του σε ρεσιτάλ και κοντσέρτα είναι πάμπολλες και ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία. Εμφανίστηκε σε Αυστρία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ρουμανία, Τσεχία, Ιταλία, Γαλλία, Ιαπωνία, Αίγυπτο, Ολλανδία, Ελλάδα, Κίνα, Η.Π.Α. (Carnegie Hall – Νέα Υόρκη, The Kennedy Center – Ουάσιγκτον και σε πολλές ακόμη πολιτείες). Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως σολίστ με την Κ.Ο.Α. στην Κίνα το 2008, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπήρξε προσκεκλημένος στα Φεστιβάλ Chopin de Nohant, Chopin της Orangerie, καθώς επίσης στον Λευκό Οίκο για τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Barack Obama, ενώ εμφανίστηκε επίσης στη Salle Gaveau, τη Salle Pleyel και τη Cité de la Musique του Παρισιού, αλλά και στο Ηρώδειο με την Κ.Ο.Α.
Ηχογράφησε το 1ο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του J. Brahms με την Ορχήστρα του Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris και ένα προσωπικό CD το οποίο ο Κυπριανός Κατσαρής χαρακτήρισε στο ‘BBC Magazine’ ως “σημαντικό νέο δίσκο” και τον ίδιο ως “un pianiste formidable…”.
Ο Βασίλης Βαρβαρέσος έχει συνθέσει τη μουσική για δύο ντοκιμαντέρ και για μια μικρού μήκους ταινία, το Hardwood.
Στο ημερολόγιο των εμφανίσεών του υπάρχουν τα Φεστιβάλ Lisztomanias de Châteauroux και “György Cziffra” στο Senlis, η Villa Medici της Ρώμης, η συνεργασία με τον βαρύτονο Δημήτρη Τηλιακό στον Κύκλο Τραγουδιών Winterreise του F. Schubert στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση των Σπουδών Έργο 10 του F. Chopin στο Μέγαρο Αθηνών το 2015 και πολλά ακόμη.
Δευτέρα, 01.08.2022
18:30, Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (Αίθουσα Συναυλιών) – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Τελική συναυλία του masterclass βιολιού
Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τη δουλειά τους
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Παρτίτα για βιολί No. 2 σε Ρε Ελάσσονα (1720)
I. Allemande
Εμμανουήλ Μάντζιος, βιολί
Antonín Dvořák (1841-1904): Σονατίνα, Op. 100 σε Σολ Μείζονα (1893)
I. Allegro risoluto
II. Larghetto
Βιολέτα Καντέσα, βιολί
Λουκάς Γεώργας, πιάνο
Erich Wolfgang Korngold (1897-1957): Κονσέρτο για βιολί, Op. 35 (1945)
I. Moderato nobile
Πάρις Ριζάς Πιντζόπουλος, βιολί
Λουκάς Γεώργας, πιάνο
Joaquín Turina (1882-1949): Σονάτα για βιολί No. 2, Op. 82 (1934)
I. Lento – Tema y variaciones
II. Vivo – Andante – Vivo
Αντώνης Μαζιώτης, βιολί
Λουκάς Γεώργας, πιάνο
Henri Wieniawski (1835-1880): Κονσέρτο για βιολί No. 2, Op. 22 σε Ρε Ελάσσονα (1856-62)
I. Allegro moderato
Athéna Kouroupakis, βιολί
Penelope Kouroupakis, πιάνο
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Σονάτα για βιολί No. 5 σε Φα Μείζονα, Op. 24 (1801)
I. Allegro
Εμμανουήλ Μάντζιος, βιολί
Ντόρα Μανιτάκη, πιάνο
Δευτέρα, 01.08.2022
21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή)
Ο Enrico Pieranunzi συναντά τον Αρίωνα Γυφτάκη
Ο καταξιωμένος πιανίστας της τζαζ για πρώτη φορά στην Ελλάδα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ο διάσημος Ιταλός πιανίστας της τζαζ Enrico Pieranunzi θα εμφανιστεί ως σολίστ, αλλά και μαζί με τον Καλαματιανό κοντραμπασίστα-φαινόμενο Αρίωνα Γυφτάκη.
Enrico Pieranunzi, πιάνο
Αρίωνας Γυφτάκης, κοντραμπάσο
Ο Enrico Pieranunzi γεννήθηκε στη Ρώμη το 1949 και είναι εδώ και πολλά χρόνια ένας από τους πιο σημαντικούς και γνωστούς πρωταγωνιστές της διεθνούς τζαζ σκηνής. Πιανίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής, έχει ηχογραφήσει περισσότερα από 70 άλμπουμ με το όνομά του, που κυμαίνονται από σόλο πιάνου έως τρίο, από ντουέτο έως κουιντέτο. Έχει συνεργαστεί, είτε ζωντανά είτε στο στούντιο, με τους Chet Baker, Lee Konitz, Paul Motian, Charlie Haden, Chris Potter, Marc Johnson και Joey Baron. Ο Pieranunzi ανακηρύχθηκε «Καλλιτέχνης της Χρονιάς» τρεις φορές από τη ψηφοφορία των κριτικών του περιοδικού Musica Jazz (το 1989, το 2003, το 2008). Κέρδισε επίσης το γαλλικό βραβείο Django d’Or ως «Καλύτερος Ευρωπαίος Μουσικός» το 1997 και το Γερμανικό Βραβείο Echo Jazz το 2014 ως «Καλύτερος Διεθνής Καλλιτέχνης του Keyboard». Ο Pieranunzi έχει παίξει τη μουσική του παντού στον κόσμο και στα πιο αναγνωρισμένα διεθνή φεστιβάλ, από το Μόντρεαλ μέχρι την Κοπεγχάγη και το Μπουένος Άιρες, από το Βερολίνο και τη Μαδρίτη μέχρι το Τόκιο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Πεκίνο. Τα τελευταία δέκα χρόνια παίζει όλο και περισσότερο στις ΗΠΑ, ενώ έχει λάβει μέρος στα φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο και του Σπολέτο (Τσάρλεστον, Νότια Καρολίνα). Έχει επίσης εμφανιστεί τακτικά στα πιο σημαντικά κλαμπ της Νέας Υόρκης, ειδικά στο Village Vanguard, όπου τον Ιούλιο του 2010 ηχογράφησε το άλμπουμ “Live at the Village Vanguard” με τους Marc Johnson και Paul Motian. Αυτό είναι το πρώτο άλμπουμ που ηχογραφήθηκε ποτέ από Ιταλό μουσικό (και ένα από τα πολύ λίγα από Ευρωπαίους μουσικούς) στον θρυλικό χώρο σε σχήμα διαμαντιού της 7ης Λεωφόρου.
Ο Αρίωνας Γυφτάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1995. Σε ηλικία 7 χρονών ξεκίνησε μαθήματα βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Ύστερα από τέσσερα χρόνια, ακολούθησαν μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου με καθηγητές τον Νίκο Τσότρα και αργότερα τον Χάρη Χαραλάμπους. Το ενδιαφέρον του όμως για την τζαζ τον οδήγησε στο κοντραμπάσο. Έτσι, σε ηλικία 14 χρόνων ξεκίνησε τζαζ κοντραμπάσο και μαθήτευσε για τέσσερα χρόνια δίπλα στον Σύλβιο Σύρρο, με τον οποίο σπούδασε τζαζ αυτοσχεδιασμό, ατελιέ και τζαζ αρμονία. Παράλληλα, σπούδασε κλασσικό κοντραμπάσο με τον Τάκη Καππογιάννη. Τον Μάιο του 2013, ύστερα από εξετάσεις, απέσπασε την «Full Presidential Scholarship» στο Berklee College of Music. Εκεί σπούδασε με τους John Lockwood, Eddie Gomez, Hal Crook και Dave Santoro. Έχει συνεργαστεί με τους: Γιώργο Κοντραφούρη, Σπύρο Μάνεση, Γιάννη Παπαναστασίου, Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, Daniel Rotem, Αναστάση Γούλιαρη, Davis Whitfield, Gabriele Milozzi και άλλους.
Τρίτη, 02.08.2022
21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή)
Mozart/Schumann
Συναυλία μουσικής δωματίου με τους Αλεξία Μουζά, Pablo Hernán Benedí, Ηλία Σδούκο και Indira Rahmatulla
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791): Κουαρτέτο πιάνου σε Σολ ελάσσονα, K.478 (1785)
I. Allegro
II. Andante
III. Rondo
Robert Schumann (1810 – 1856): Κουαρτέτο πιάνου σε Μι-ύφεση μείζονα, Op.47 (1842)
I. Sostenuto assai — Allegro ma non troppo
II. Scherzo. Molto vivace
III. Andante cantabile
IV. Finale. Vivace
Οι διδάσκοντες στα masterclasses:
Αλεξία Μουζά, πιάνο
Pablo Hernán Benedí, βιολί
Ηλίας Σδούκος, βιόλα
Indira Rahmatulla, βιολοντσέλο
Τύπος και ΜΜΕ.
Περισσότερες πληροφορίες σύντομα online.
Φωτογραφίες.
Περισσότερες πληροφορίες σύντομα online.
Ανακοινώσεις και κείμενα 2022.
Καμπάνια του Spiral Trio για την έκδοση του νέου τους δίσκου με τίτλο “Broken Blue”
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (27.01.2022): Χάρη σε όλους εσάς, ο αρχικός στόχος ξεπεράστηκε και η χρηματοδότηση έφτασε στο 111% - με τα σημερινά δεδομένα. Αυτό είναι απλά υπέροχο! Αγαπητοί φίλοι και φίλες του Φεστιβάλ, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να ενισχύσετε μαζί μας μια
Kalamata’s 6th! Οι ημερομηνίες των 6ων Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας!
Αγαπητοί φίλοι και φίλες της μουσικής! Save the date! Το Φεστιβάλ μας θα επαναληφθεί για 6η συνεχόμενη χρονιά στις παρακάτω ημερομηνίες: 18 Ιουλίου - 2 Αυγούστου 2022 Masterclasses: Masterclass πιάνου με την Αλεξία Μουζά: 18 - 25 Ιουλίου 2022 Masterclass βιόλας με τον Ηλία Σδούκο:
Επέκταση του EFFE Label έως το 2023!
Η ευρωπαϊκή αναγνώριση EFFE Label, με την οποία οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας έχουν διακριθεί, επεκτάθηκε και για την περίοδο 2022-2023. Το σήμα αυτό αποτελεί την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας αξιοσημείωτων φεστιβάλ τέχνης, τα οποία χαρακτηρίζονται από προσφορά στο πεδίο των
Παρουσίαση masterclasses 2022 – Η φόρμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής άνοιξε!
Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί φίλοι του Φεστιβάλ, με χαρά θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε τα masterclasses των 6ων Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας! Η φετινή αναβίωση του θεσμού αυτού – ύστερα από δύο χρόνια παύσης λόγω της πανδημίας – μας γεμίζει αισιοδοξία
Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας TRAILER (VIDEO)
https://youtu.be/cvRaVLPcqr0 Στάθης Γυφτάκης, «Ψάχνοντας για πέτρες» από το έργο «Πετρόσουπα» Op.64, Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη, 2010 ©️ Stathis Giftakis. All rights reserved.
Παρουσίαση προγράμματος 6ων Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας
Φίλοι και φίλες της μουσικής, αγαπητό μας κοινό, Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, πιστές στο ετήσιο ραντεβού τους, επιστρέφουν φέτος για 6η συνεχόμενη χρονιά με ένα εντυπωσιακό συναυλιακό πρόγραμμα γεμάτο φρεσκάδα και αναγνωρισμένους παγκόσμιους καλλιτέχνες. Από τις 25 Ιουλίου μέχρι και
Στάθης Γυφτάκης: Ημέρες Μουσικής – Ημέρες Ζωής στην Καλαμάτα – Συνέντευξη στην αθηΝΕΑ
Άρης Γαβριελάτος ǀ Πρωτότυπο κείμενο στην αθηΝΕΑ Ο Στάθης Γυφτάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1967. Σπούδασε πιάνο με την Ντόρα Μπακοπούλου και σύνθεση με τον Θεόδωρο Αντωνίου. Έργα του έχουν παρουσιαστεί με επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ είναι ιδρυτικό
Μετακίνηση με λεωφορείο προς Αρχαία Μεσσήνη – Τρίο Εγχόρδων Boccherini
Μετακίνηση με λεωφορείο προς Αρχαία Μεσσήνη στις 26.07 και ώρα 19:00 μ.μ. Σημείο συνάντησης Νέδοντος 77, Καλαμάτα. Τιμή μεταφοράς 10 ευρώ. Παρακαλούμε συμπληρώστε το ονοματεπώνυμό σας σε αυτήν τη φόρμα. Παρακαλούμε μια καταχώρηση για κάθε άτομο. Προτεραιότητα σύμφωνα με τον χρόνο καταχώρησης. ΌΡΙΟ 44
Δημήτρης Λάμπος: Οι «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» ως κορύφωση της μουσικής πολιτιστικής εξέλιξης των τελευταίων δεκαετιών στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα – Κείμενο στο CultureNow.gr
Δημήτρης Λάμπος ǀ Πρωτότυπο κείμενο στο CultureNow.gr. Ο Δημήτρης Λάμπος γράφει στο CultureNow σχετικά με την ιστορία του Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας», τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις του από αυτό. Το Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» επιστρέφει φέτος το καλοκαίρι για
Indira Rahmatulla: «Όταν ερμηνεύουμε δίνουμε και όταν ακούμε παίρνουμε» – Συνέντευξη στα ΝΕΑ
ΖΩΗ ΛΙΑΚΑ ǀ Πρωτότυπο κείμενο στα ΝΕΑ Η καλλιτεχνική διευθύντρια των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας, Indira Rahmatulla, μιλάει για την 6η διοργάνωση. Ρεσιτάλ, masterclasses, συναυλίες με σπουδαία ονόματα της διεθνούς σκηνής είναι ο πυρήνας των «6ων Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας» που ξεκίνησαν
Απολαμβάνοντας το Azahar Ensemble – Κριτική στην αθηΝΕΑ
Άρης Γαβριελάτος ǀ Πρωτότυπο κείμενο στην αθηΝΕΑ Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας κάνουν πια πολύ αισθητή την παρουσία τους στα εγχώρια μουσικά δρώμενα. Αν και μόλις στην 6η τους διοργάνωση φέτος, φαίνονται ώριμες να αποτελέσουν έναν ιδιαίτερο θεσμό για την κλασική
A. Reicha – Κουιντέτο πνευστών Op.88 No.1 σε Μι ελάσσονα – Azahar Ensemble LIVE (απόσπασμα) (VIDEO)
https://www.youtube.com/watch?v=gP-dinYKC48 Τετάρτη, 27.07.2022, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή) Anton Reicha (1770 – 1836): Κουιντέτο πνευστών σε Μι ελάσσονα, Op.88 No.1 (1818) I. Introduction - Allegro, ma non troppo (απόσπασμα) Azahar Ensemble André Cebrián Garea, φλάουτο María Alba Carmona Tobella, όμποε Antonio Lagares Abeal, κόρνο María José García
Ανασκόπηση 6ων Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας (VIDEO)
https://www.youtube.com/watch?v=gpeNedHA_mg Ανασκόπηση των 6ων Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας 18.07.2022 - 02.08.2022 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ: Δευτέρα, 25.07.2022, Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (Αίθουσα Συναυλιών) Διάλεξη σύγχρονης μουσικής και συναυλία με τη Φανή Κοσώνα και την Αργυρώ Σειρά Δευτέρα, 25.07.2022, Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρίας Γ. Καρέλια» (Κήπος Μουσείου) Τελική συναυλία του masterclass