Άρης Χριστοφέλλης.
Ο Άρης Χριστοφέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μουσική (πιάνο και τραγούδι) στην Αθήνα και στο Παρίσι. Είναι ο πρώτος κόντρα-τενόρος στη σύγχρονη εποχή που ερμήνευσε ξανά και ανέδειξε το ρεπερτόριο των καστράτων-σοπράνο του 18ου αιώνα. Έδωσε την πρώτη του συναυλία στο Mai Musical de Bordeaux το 1984 και έκτοτε εμφανίστηκε σε πολλές συναυλίες και όπερες διεθνώς (Théâtre du Châtelet Paris, Festival de Radio France Montpellier, Alte Oper Frankfurt, Théâtre des Champs Elysées Paris, Theater an der Wien, Teatro Mercadante Napoli, Teatro Ariaga Bilbao, Festival di Martina Franca, Festival Barocco del Teatro del Opera di Roma, Konzerthaus Wien, Ωδείον Ηρώδου Αττικού κ.ά.).
Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από την Αναγέννηση στη σύγχρονη μουσική, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του επικεντρώνεται στην Ιταλική Μπαρόκ Όπερα του 18ου αιώνα. Ως μουσικολόγος έχει φέρει στο φως πολλά έργα αυτής της περιόδου και έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με την ornamentation της φωνητικής μουσικής του 18ου και 19ου αιώνα.
Έχει ηχογραφήσει για την EMI Classics (L’ age d’ or des castrats, Farinelli et son temps, Airs de virtuosité du XVIII siècle, Les castrats au temps de Mozart) και για τις εταιρείες Bongiovanni, Nuova Εra, Σείριος, Λύρα, κ.ά. (Vivaldi: Ottone in villa και Olimpiade, τραγούδια του 20ου αιώνα (Berg, Ives, Barber), Music in Shakespeare’s Τime, Ορατόρια του Carissimi, Από χώρες μακρινές και ανθρώπους, Τραγούδια στο δέντρο της λήθης κ.ά.).
Έχει επίσης ερμηνεύσει και ηχογραφήσει έργα γραμμένα για τον ίδιον από τους συνθέτες Γ. Κουμεντάκη, Ν. Κυπουργό και Λ. Πλάτωνος.
Μία άρια του Bononcini με τη φωνή του Χριστοφέλλη συμπεριλήφθηκε στη σειρά “The Record of Singing” Vol.5 (From the LP to the digital era) EMI 2009. Η σειρά αυτή αποτελεί μια δειγματοληπτική καταγραφή των σημαντικότερων σταθμών στην ιστορία των ηχογραφήσεων της λυρικής τέχνης από το 1899 έως τις μέρες μας.
Το 2000 ο Άρης Χριστοφέλλης διακόπτει τις προσωπικές του εμφανίσεις και επιστρέφει στην Ελλάδα. Συνεργάζεται για πέντε συνεχείς χρονιές με την Εθνική Λυρική Σκηνή έχοντας την καλλιτεχνική επιμέλεια και διδάσκοντας τα έργα Serse και Alcina του Haendel, Orlando Furioso του Vivaldi και Finta giardiniera του Mozart, σε μια γενιά νέων τραγουδιστών. Οι παραστάσεις αυτές σημειώνουν εξαιρετική επιτυχία και σημαίνουν την αρχή της όπερας μπαρόκ στην Ελλάδα από Έλληνες τραγουδιστές. Συγχρόνως συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με την Ορχήστρα των Χρωμάτων οργανώνοντας και διδάσκοντας θεματικές οπερατικές συναυλίες, πάντα με νέους τραγουδιστές.
Το 2007 συνεργάζεται με το Ελληνικό Φεστιβάλ οργανώνοντας και διδάσκοντας δύο συναυλίες (Ηρώδειο και Μικρή Επίδαυρος) αφιερωμένες στα ελληνικά χρόνια της Μαρίας Κάλλας (1937-45) στα πλαίσια του εορτασμού «Μαρία Κάλλας – 30 χρόνια μετά».
Δίνει τακτικά masterclass στα ωδεία Athenaeum, Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, καθώς και στην ετήσια θερινή ακαδημία Suoni e luoghi del Barocco στη Σικελία. Είναι επίσης καθηγητής στο Κέντρο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών. Έχει διδάξει στο Opera Studio της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2009-2011). Είναι τακτικός καθηγητής των σεμιναρίων OperaVerona και το 2014 δίδαξε στο Opera Studio (EOS) του Teatro Carlo Felice στην Τζένοβα. Είναι επίσης τακτικό μέλος επιτροπής των μουσικών υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση και «Μαρία Κάλλας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Το 2017 ήταν υπεύθυνος των εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το «Έτος Μαρία Κάλλας».
Τελευταία ανανέωση βιογραφικού: 27.02.2020