Παρουσίαση προγράμματος 7ων Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας
Φίλοι και φίλες της μουσικής, αγαπητό μας κοινό,
Το φεστιβάλ Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας επιστρέφει για 7η συνεχόμενη χρονιά και έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε και φέτος σε ένα πλούσιο και δεξιοτεχνικό συναυλιακό πρόγραμμα γεμάτο αντιθέσεις, φρεσκάδα και δυναμισμό! Από ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία μπαρόκ μέχρι και τους ιδιότροπους ήχους του Helmut Lachenmann, η πόλη της Καλαμάτας θα πλημμυρίσει από μουσική και μουσικούς, ανοίγοντας έναν καθιερωμένο πλέον δίαυλο μουσικής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού.
Η αυλαία του φεστιβάλ θα αρθεί την Παρασκευή 28 Ιουλίου με το Πιάνο Τρίο Isimsiz που θα παρουσιάσει στην Κεντρική Αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας έργα των Haydn, Korngold και Brahms. Το τρίο αυτό θα εμφανιστεί μέσω του φεστιβάλ μας για πρώτη φορά στην Ελλάδα και απαρτίζεται από τους Pablo Hernán Benedí (βιολί), Edvard Pogossian (βιολοντσέλο) και Erdem Misirlioglu (πιάνο), οι οποίοι απολαμβάνουν και μεμονωμένα πολύ επιτυχημένες καριέρες ως σολίστες. Σύμφωνα με τις κριτικές: «Είναι πολύ ταιριαστοί μουσικοί που επέδειξαν στις εμφανίσεις τους εξαιρετικό παίξιμο ως σύνολο. Από το Τρίο Isimsiz θα ακούσουμε σίγουρα πολλά στο μέλλον.» (IOCO – Kultur im Netz / Festival de Stavanger Norway / August 2016)
Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 29 Ιουλίου, το σύνολο Ex Silentio θα ερμηνεύσει στον μυσταγωγικό χώρο του Θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης ένα πρόγραμμα βασισμένο στο προσφιλές αρκαδικό ύφος της εποχής του Μπαρόκ. Με βασικό άξονα τα τέσσερα στοιχεία από τα οποία είναι φτιαγμένος ο κόσμος, σύμφωνα με τον άνθρωπο του 17ου αιώνα, το σύνολο θα παρουσιάσει άριες και κονσέρτα σημαντικών συνθετών της εποχής, όπως οι Vivaldi, Handel, Rameau και Rebel. Υπό τη διεύθυνση του φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα, το Ex Silentio συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα στα κορυφαία σύνολα παλαιάς μουσικής στην Ελλάδα. Η συναυλία διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και θα είναι με ελεύθερη είσοδο.
Την Κυριακή 30 Ιουλίου το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα συνεχίσει με τρεις συναυλίες. Στις 18:00 στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας η ταλαντούχα νέα πιανίστα Αγγελική Γιαννοπούλου θα εμφανιστεί επί σκηνής σε ένα ρεσιτάλ πιάνου με έργα Κυριακού, Chopin, Ravel, Bach και Prokofiev. Η Αγγελική Γιαννοπούλου, που στο παρελθόν είχε μαθητεύσει στο masterclass πιάνου του φεστιβάλ, είναι η νικήτρια του διαγωνισμού «Ακούμε τους Νέους 2023» που πραγματοποιήθηκε από το Καλογεροπούλειο Ιδρύμα της Κορίνθου σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Τρίτο Πρόγραμμα και το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ. Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο της νέας σειράς συναυλιών του φεστιβάλ: Young talents in concert. Στη συνέχεια, η ίδια αίθουσα θα φιλοξενήσει στις 19:00 την τελική συναυλία του masterclass βιολιού, βιόλας και μουσικής δωματίου με τον Pablo Hernán Benedí. Τέλος, το πρόγραμμα της ημέρας θα κλείσει με μια βραδιά βωβού κινηματογράφου στην Πλατεία Ευκαλύπτων (Πάρκο Σιδηροδρόμων) σε συνεργασία με τη Filmhouse – Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Το καλαματιανό σύνολο Moving Band θα συνοδέψει μουσικά τις ταινίες μικρού μήκους Το σκιάχτρο (1920) και Μια εβδομάδα (1920) του Buster Keaton. Ύστερα, σειρά θα έχουν ο Τρύφωνας Τύπου (πιάνο) και ο Αρίωνας Γυφτάκης (κοντραμπάσο και σύνθεση) με την ταινία Το κόκκινο μπαλόνι (1956) του Albert Lamorisse. Μια γεμάτη ημέρα δηλαδή. Και η είσοδος σε όλες τις συναυλίες θα είναι ελεύθερη…
Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα, 31 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες στα masterclasses πιάνου με την Αλεξία Μουζά και βιολιού με τον Felix Froschhammer θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στις 20:30 στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Η είσοδος θα είναι επίσης ελεύθερη.
Για την Τρίτη, 1 Αυγούστου, έχουμε προγραμματίσει δύο συναυλίες. Στις 21:00 στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας θα παρουσιάσουμε, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, την πολυβραβευμένη βιολονίστα Charlotte Spruit, η οποία θα ερμηνεύσει έργα για σόλο βιολί των Biber, Westhoff, Lawall, Ysaye και Bach. Σύμφωνα με το ολλανδικό Het Kersjes Fonds, «η Charlotte Spruit καθιερώνεται πειστικά ως ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα νεαρά ταλέντα». Στις 22:30 θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο το New Circle Quartet του εκπληκτικού κοντραμπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη. Αυτή τη φορά με ένα ενιαίο τζαζ έργο με τον τίτλο «Ένα τρίγωνο, ένα πλάγιο ορθογώνιο, οι νότες και η σκέψη μου», θα αφήσουμε τους τέσσερεις μουσικούς να μας οδηγήσουν σε διαφορετικά μουσικά μονοπάτια. Ένα ενιαίο εισιτήριο θα επιτρέπει την είσοδο και στις δύο συναυλίες.
Το συναυλιακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 2 Αυγούστου με την τελική συναυλία του masterclass διεύθυνσης ορχήστρας με τον Joshua Weilerstein, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο στις 19:00 στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Το ίδιο βράδυ, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το TRIO vis-à-vis, που έχει αφιερωθεί στον πειραματισμό και την έρευνα του «άγνωστου» στη σύγχρονη μουσική. Στη συναυλία με τον τίτλο «Απομεινάρια από…» θα παρουσιαστούν έργα για φλάουτο, φωνή και βιολοντσέλο αποκλειστικά της εποχής μας· κάτι που, τουλάχιστον στην Ελλάδα, συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια. Επιπρόσθετα, ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος θα εκτελεστεί για φορά στη χώρα μας και το έργο Πηνελόπη – Σπουδή περί αναμονής (2021/22) των Helena Cánovas i Parés και Maike Graf θα παιχτεί επί σκηνής για πρώτη φορά παγκοσμίως. Πρεμιέρα, της πρεμιέρας, ω πρεμιέρα λοιπόν…
Την Πέμπτη, 3 Αυγούστου, στο πλαίσιο της νέας σειράς συναυλιών Young talents in concert και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, οι Maria Rahmatulla (βιολί), Dante Lind (βιόλα) και Idil Bursa (βιολοντσέλο) θα ερμηνεύσουν στη Navarino Agora, Navarino Waterfront (Πύλος) έργα για τρίο εγχόρδων. Η Maria Rahmatulla και η Idil Bursa έχουν μαθητεύσει στο παρελθόν στα masterclasses του φεστιβάλ.
Στις 4 Αυγούστου η Kalamata Festival Orchestra θα εμφανιστεί στην Κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου Joshua Weilerstein ερμηνεύοντας έργα των Tchaikovsky, Haas και Σκαλκώτα. Ένα από τα έργα της συναυλίας θα εκτελεστεί υπό τη διεύθυνση ενός ή μίας μαέστρου που θα επιλεγεί από το masterclass διεύθυνσης του φεστιβάλ. Η Kalamata Festival Orchestra είναι γέννημα θρέμμα των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας και ιδρύθηκε το 2021. Αποτελεί μια ορχήστρα δωματίου, η οποία απαρτίζεται από μουσικούς που εμφανίζονται σε άλλες συναυλίες του φεστιβάλ, μουσικούς της Καλαμάτας, συμμετέχοντες στα masterclasses και εξωτερικούς συνεργάτες. Στους κόλπους της γαλουχείται και διαφυλάσσεται ένα άρτιο ορχηστρικό παίξιμο που αναζητεί την ιδανική μουσική μέθεξη και επικοινωνία μεταξύ των μουσικών.
Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, Σάββατο 5 Αυγούστου, οι συμμετέχοντες των masterclasses βιόλας με τον Ηλία Σδούκο και βιολοντσέλου με την Indira Rahmatulla θα εμφανιστούν στις 19:00 επί σκηνής του Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει με την καθιερωμένη πλέον τελική συναυλία των καθηγητών των masterclasses στις 21:00 στην Κεντρική Σκηνή του ίδιου χώρου, στην οποία συναυλία οι Felix Froschhammer (βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Indira Rahmatulla (βιολοντσέλο) και Αλεξία Μουζά (πιάνο) θα ερμηνεύσουν έργα μουσικής δωματίου των Clarke, Britten, Rachmaninoff και Brahms.
Το masterclass βιολιού, βιόλας και μουσικής δωματίου με τον Pablo Hernán Benedí θα λάβει χώρα από 25 μέχρι 30 Ιουλίου. Θα ακολουθήσουν τα masterclasses πιάνου με την Αλεξία Μουζά και βιολιού με τον Felix Froschhammer από 25 με 31 Ιουλίου, βιολοντσέλου με την Indira Rahmatulla από 27 Ιουλίου με 3 Αυγούστου, διεύθυνσης ορχήστρας με τον Joshua Weilerstein από 27 Ιουλίου με 2 Αυγούστου και, τέλος, βιόλας με τον Ηλία Σδούκο από 31 Ιουλίου με 5 Αυγούστου. Τα μαθήματα θα γίνουν στο Δημοτικό Ωδείο και στο Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής Καλαμάτας. Η παρακολούθηση των masterclasses είναι ελεύθερη για το κοινό.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου για την οικονομική υποστήριξη των masterclass και τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας» για τη χορήγηση τεσσάρων υποτροφιών για τη συμμετοχή στα masterclasses, σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου και του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας».
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας, το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας «ΤΕΡΨΙΣ» και τελεί υπό τη χορηγία και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ιδιαίτερα θερμές ευχαριστίες στο Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, Μέγα Χορηγό του φεστιβάλ, σχεδόν από τη γέννησή του.
Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας είναι επιπλέον διακεκριμένες με την ευρωπαϊκή αναγνώριση ποιοτικών φεστιβάλ τέχνης EFFE LABEL 2022-2023.
Το πλήρες πρόγραμμα συναυλιών μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Ανυπομονούμε να σας υποδεχτούμε για άλλη μια χρονιά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της μουσικής!
Με εκτίμηση,
Η ιδρυτική και οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ:
Indira Rahmatulla, Στάθης Γυφτάκης, Δημήτρης Λάμπος