Πρόγραμμα Συναυλιών 2024.
8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας.
Τετάρτη, 28.08.2024
20:00, Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας – ΕΙΣΟΔΟΣ 10/5 €
Love triangle
Μουσική του Brahms και των Schumann
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αλεξία Μουζά – πιάνο & Felix Froschhammer – βιολί
«Υπάρχει μόνο η κυρία Schumann στην οποία είμαι αφιερωμένος ψυχή τε και σώματι.»
Johannes Brahms
Ο θαυμασμός, η φιλία, αλλά πιθανώς και η απιστία, είναι τα συστατικά που συνθέτουν την πιο συναρπαστική τριάδα προσωπικοτήτων της κλασικής μουσικής: τον Brahms και τους Schumann. Ο Robert και η Clara είναι ερωτευμένοι και ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια μουσικών της Βιέννης. Κάποια στιγμή ο Robert υποδέχεται στο σπίτι τους έναν πολλά υποσχόμενο νεαρό συνθέτη, τον Johannes Brahms, και όλα αλλάζουν όταν ο Brahms ερωτεύεται τη γυναίκα του Robert. Η ασθένεια που καταλαμβάνει αργότερα τον Robert αφήνει χώρο δράσης για τον Brahms στο σπίτι των Schumann, αλλά εκείνος δεν επιθυμεί να δεσμευτεί περαιτέρω με την ταλαντούχα Clara. Οι δύο τους παρέμειναν καλοί φίλοι, ανταλλάσσοντας πολλές επιστολές, τις οποίες η Clara έκαψε λίγο πριν από το θάνατό της. Εναπόκειται πλέον στη μουσική και μόνο να απαθανατίσει την αγάπη τους.
Robert Schumann (1810–1856): Σονάτα για βιολί No.1 σε Λα ελάσσονα, Op.105 (1851)
I. Mit leidenschaftlichem Ausdruck
II. Allegretto
III. Lebhaft
Clara Schumann (1819–1896): 3 Ρομάντσες, Op.22 (1853)
I. Andante molto
II. Allegretto: Mit zartem Vortrage
III. Leidenschaftlich schnell
Johannes Brahms (1833–1897): Σονάτα για βιολί No.2 σε Λα μείζονα, Op.100 (1886)
I. Allegro amabile
II. Andante tranquillo – Vivace – Andante – Vivace di più – Andante – Vivace
III. Allegretto grazioso (quasi andante)
Η Αλεξία Μουζά είναι μια πιανίστα που περιγράφεται ως μουσικός με εξαιρετική ενέργεια, καθαρότητα και ακρίβεια. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε κορυφαίους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Η Αλεξία σπούδασε στη Διεθνή Ακαδημία Πιάνου της Ίμολα, Ιταλία (καθηγητές Leonid Margarius και Anna Kravtchenko). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Σχολή Μουσικής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, με τον Boaz Sharon, με υποτροφίες από το Ελληνικό Κράτος και το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, και εγγράφηκε επίσης στη Σχολή Μουσικής Buchmann-Mehta στο Τελ Αβίβ (καθηγητής Arie Vardi). Θεωρείται από τα πρώιμα χρόνια της ως ένα εκρηκτικό ταλέντο, έχοντας δώσει συναυλίες στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Έχει εμφανιστεί με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Τόκιο, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και την Καμεράτα του Ισραήλ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μεξικού, τη Συμφωνική Ορχήστρα Simon Bolivar, την Ορχήστρα Haydn του Bolzano, τις Κρατικές Συμφωνικές Ορχήστρες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, την Ακαδημία Σολίστ του Καζακστάν. Έχει ηχογραφήσει δύο DVD/CD, που κυκλοφόρησαν από τις εταιρείες Domovideo και Multigram στην Ιταλία.
Ο Γερμανός βιολονίστας Felix Froschhammer σαγηνεύει το κοινό με τις ευρείες μουσικές ικανότητές του. Είναι το Πρώτο Βιολί του casalQuartett και Εξάρχων του Ensemble Symphonique Neuchâtel και της Sinfonietta de Lausanne (Ελβετία). Ο Felix είναι επίσης ενεργός ως σολίστας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Ensemble Chaarts και στο Tri i Dve, ένα σύνολο που εξειδικεύεται στη μουσική των Βαλκανίων. Προηγούμενες συμμετοχές περιλαμβάνουν εμφανίσεις σε φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Μπετόβεν (Βαρσοβία), το Φεστιβάλ Μπρούκνερ (Λιντς), το Salzburger Festspiele, το Rheingau Musikfestival και το Φεστιβάλ της Λουκέρνης. Στους συνεργάτες του στη μουσική δωματίου συγκαταλέγονται οι Gautier Capuçon, Lawrence Power και Fazil Say. Από το 2018 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Festival du Jura (Ελβετία). www.felixfroschhammer.com
Πέμπτη, 29.08.2024 & Παρασκευή, 30.08.2024
21:00, Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης – ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ 10/5 €
Χιονάτες
Μυθική αφήγηση μιας προαιώνιας σύγκρουσης
ΣΧΕΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του
Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».
Το έργο «Χιονάτες» είναι μια παράσταση για δύο αφηγήτριες και τετραμελές μουσικό σύνολο. Στο έργο, τρεις Χιονάτες «συναντιούνται» και «συνομιλούν» για την οδύνη να μεγαλώνεις, το κόστος να ενηλικιώνεσαι, τα δώρα του δάσους. Οι Χιονάτες, όπως όλα τα παραμύθια, δεν γνωρίζουν κανένα σύνορο γλωσσικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό.
Με όχημα το πιο εύθραυστο από όλα τα μουσικά όργανα, την ανθρώπινη φωνή, διαπερνούν τον χρόνο και τους τόπους, αλλάζουν και μας δίνουν υπέροχες εκδοχές τους σε Βαλκάνια, Ευρώπη, Αφρική. Τα μαγικά παραμύθια είναι τραγούδια που παραδίδονται από γενιά σε γενιά και κάθε φορά ενδύονται τους ρυθμούς και τις μελωδίες της κοινότητας του παραμυθά που τα αφηγείται.
Πρωτότυπη μουσική Στάθη Γυφτάκη
Χριστίνα Δίμιζα, Λίλλυ Τριαντάρη – σύλληψη & αφήγηση
Παναγιώτης Αδάμ – δραματουργία
Πόπη Μαλαπάνη – πιάνο
Αρίωνας Γυφτάκης – κοντραμπάσο
Γιώργος Παυλάκος – φλογέρες & φλάουτα με ράμφος
Σοφία Μπράιλα – τραγούδι
Μια παραγωγή των Πόπη Μαλαπάνη και Mission Art ΑΜΚΕ
Ευχαριστούμε θερμά την Βαλερύ Πετί, για την απόδοση στα Ελληνικά του Αφρικάνικου παραμυθιού «Χιονάτη του Ήλιου».
Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.
Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
Πληροφορίες & προκρατήσεις:
Η Χριστίνα Δίμιζα γεννήθηκε, μεγάλωσε και ακόμα μεγαλώνει…. Στη σωστή στιγμή και όταν έπρεπε, την έστειλαν στο σχολείο να μάθει γράμματα, να γίνει σπουδαγμένη. Ξεκίνησε το σεργιάνι της στην Τέχνη και τη Γνώση φοιτώντας στο Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν και συνέχισε σπουδάζοντας Ιστορία, Αρχαιολογία και Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών. Πολύ νωρίς άρχισε να δουλεύει ως θεατροπαιδαγωγός με ομάδες παιδιών και εφήβων. Έγραψε και σκηνοθέτησε έργα με παιδιά και για παιδιά. Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης, το ΔηΠεΘε Καλαμάτας, την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας. Τα τελευταία 12 χρόνια εργάζεται στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά ως Διευθύντρια Ακαδημαϊκού Σχεδιασμού. Διδάσκει σε Δημοτικό και Γυμνάσιο, ενώ εμψυχώνει ομάδες λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής. Μοιράζεται τις σκέψεις και την εμπειρία της για την παιδική λογοτεχνία, τη φιλαναγνωσία, το θεατρικό παιχνίδι και κουκλοθέατρο με παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς και δασκάλους σε εργαστήρια ενηλίκων. Έχει επιμορφωθεί σε τεχνικές ενδυνάμωσης ομάδων, αποτελεσματικής επικοινωνίας και διαμεσολάβησης (μη βίαιη επικοινωνία) και mentoring εκπαιδευτικών. Τα τελευταία 10 χρόνια βαδίζει στο μονοπάτι των λαϊκών παραμυθιών, μα έχει ακόμα πολλά ζευγάρια σιδερένια παπούτσια που δεν έχουν λιώσει. Παρόλα αυτά αισθάνεται τυχερή που μπορεί να λογαριάζει τον εαυτό της… άλλον ένα κρίκο της ευγενικής γενιάς των σαλτιμπάγκων.
Η Λίλλυ Τριαντάρη ήρθε σε τούτο τον κόσμο, με χαρούμενη διάθεση, μια Κυριακή του φθινοπώρου… φτου και βγήκε! Έπαιζε, έτρεχε, σκαρφάλωνε στα δέντρα, κρυβόταν για πολλά χρόνια στην πλατεία των νερών. Έπειτα σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.), πέταξε μακριά στο Laban Centre of Movement and Dance και γλίστρησε ξανά στην Κ.Σ.Ο.Τ. από όπου και αποφοίτησε… φτου και βγήκε! Το 1989 μαζί με φίλους κίνησαν για μια πόλη του νότου. Πόλη ανάμεσα στη θάλασσα και το βουνό με ανθρώπους λίγο νυσταγμένους. Δούλεψε στη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας. Δίδαξε δημιουργική κίνηση, μουσικοκινητική αγωγή και σύγχρονο χορό σε μικρούς και πιο μεγάλους. Το 2006 ξεκίνησε να περπατάει τον δρόμο των λαϊκών παραμυθιών. Δρόμο παίρνει δρόμο αφήνει… και πάει λέγοντας. Έχει μοιραστεί τις ιστορίες της σε κήπους μυστικούς και φανερούς, σε μουσεία και σχολεία, σε ταράτσες κι αχυρώνες, σε θέατρα μικρά και λίγο πιο μεγάλα, σε καφενέδες και περβόλια, σε λεωφορεία της γραμμής, δίπλα σε τζάκια, σε ποτάμια και σε γιορτές κάτω απ’ τ’ αστέρια.
Αν δεν ήταν άνθρωπος θα ήθελε να είναι πουλί.
Αν δεν ήτανε πουλί θα ήθελε να είναι όνειρο.
Αν δεν ήταν όνειρο θα ήθελε να είναι μιαν ευχή… φτου ξελευτερία!
Η Πόπη Μαλαπάνη παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με τους Στάθη Γυφτάκη, Μαρία Παπαπετροπούλου και Νέλλη Σεμιτέκολο. Συνέχισε τις μουσικές της σπουδές στην Ακαδημία του Έσσεν (Γερμανία) με τους Michael Roll και Til Engel. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Xavier Poncette, Alexander Schmalcz, Duo Ganev, Lilia Bojiadjieva, Δόμνα Ευνουχίδου, Θοδωρη Τζοβανάκη κ.α. Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Έχει συνεργαστεί με την ΚΟΑ στον κύκλο «Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία», καθώς και στον κύκλο ηχογραφήσεων, που πραγματοποίησε η ΚΟΑ τον Ιούλιο 2020. Από το καλοκαίρι του 2021 έχει αναλάβει την παραγωγή του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας και από τον Οκτώβριο του 2022 συνεργάζεται με το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Κορίνθου στη διοργάνωση δράσεων εξωστρέφειας. Aπό τον Σεπτέμβρη του 2014 εργάζεται ως συνοδός μουσικών οργάνων και καθηγήτρια πιάνου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Αρίωνας Γυφτάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1995. Σε ηλικία 7 χρονών άρχισε μαθήματα βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Ύστερα από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου με καθηγητές τον Νίκο Τσότρα και αργότερα τον Χάρη Χαραλάμπους. Το ενδιαφέρον του όμως για την τζαζ τον οδήγησε στο κοντραμπάσο. Έτσι σε ηλικία 14 χρόνων ξεκίνησε τζαζ κοντραμπάσο και μαθήτευσε δίπλα στον Σύλβιο Σύρρο για τέσσερα χρόνια με τον οποίο σπούδασε τζαζ αυτοσχεδιασμό, ατελιέ και τζαζ αρμονία. Παράλληλα σπούδασε κλασσικό κοντραμπάσο με τον Τάκη Καππογιάννη. Το Μάιο του 2013, ύστερα από εξετάσεις, απέσπασε τη Full Presidential Scholarship από το Berklee College of Music. Εκεί σπούδασε με τους John Lockwood, Eddie Gomez, Hal Crook και Dave Santoro. Από το 2021 διδάσκει στο Jazzart. Έχει συνεργαστεί με τους: Γιώργο Κοντραφούρη, Σπύρο Μάνεση, Τάκη Πατερέλη, Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, Daniel Rotem, Αναστάση Γούλιαρη, Davis Whitfield, Gabriele Milozzi και άλλους.
Ο Γιώργος Παυλάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Οι μουσικές του σπουδές άρχισαν στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας όπου πήρε μαθήματα φλάουτου με ράμφος από τον Μάνο Αβαράκη. Αργότερα μετοίκησε στην Ολλανδία, όπου συνέχισε τις σπουδές του στο φλάουτο με ράμφος. Αποφοίτησε από το τμήμα ιστορικών οργάνων του Κονσερβατόριου της Ουτρέχτης υπό την καθοδήγηση του Heiko ter Schegge. Ανάμεσα στους καθηγητές του είναι ο Wilbert Hazelzet και ο Bert Honi. Παρακολούθησε σεμινάρια εξειδίκευσης με τη Marion Verbruggen και τον Conrad Steinman. Στην Ολλανδία εργάστηκε ως δάσκαλος φλάουτου με ράμφος και καθοδηγητής μουσικών συνόλων. Είναι συνιδρυτής του σχήματος Ensemble Oriana και έχει δώσει πολυάριθμες παραστάσεις στην Ολλανδία. Επιπλέον, έχει δώσει συναυλίες στη Γερμανία, την Τσεχία και το Βέλγιο. Από το 2017 διδάσκει φλάουτο με ράμφος στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και εμφανίζεται συχνά σε συναυλίες ως σολίστας και μουσικός συνόλου. Πιστεύει ακόμα, αφελώς, πως η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
Η Σοφία Μπράιλα έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Η ενασχόληση της με τη μουσική ξεκίνησε από μικρή ηλικία με μαθήματα κλασσικού πιάνου. Αργότερα, σπούδασε μοντέρνο τραγούδι στο Ωδείο Μουσικής Πράξης με καθηγήτρια τη Lia Hide, συμμετέχοντας παράλληλα στα τζαζ σύνολα του ωδείου, υπό την καθοδήγηση των Γιάννη Παπαναστασίου και Γιώργου Αργυρόπουλου. Από το 2020 σπουδάζει τζαζ αυτοσχεδιασμό δίπλα στον Σύλβιο Σύρρο και είναι μαθήτρια της σχολής Jazzart. Έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς, όπως οι Σπύρος Μάνεσης, Αρίωνας Γυφτάκης, Τρύφωνας Τύπου, Αναστάσης Γούλιαρης, Gabriele Milozzi, Διονύσης Πολυγένης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπαδούλης, Ορέστης Πετράκης, Γρηγόρης Θεοδωρίδης, Manouchedrome κ.α, πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε φεστιβάλ και γνωστούς συναυλιακούς χώρους όπως το Djangofest στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηνών, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης. Είναι απόφοιτος της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας και εργάζεται ως freelancer στον τομέα της γραφιστικής.
Σάββατο, 31.08.2024
20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (studio) – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Συναυλία
σπουδαστών masterclasses βιολιού και πιάνου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Johann Sebastian Bach (1685–1750): Κονσέρτο για βιολί σε Λα ελάσσονα, BWV 1041 (ca. 1730)
III. Allegro assai
Γιώργος Ζαγαρέλος – βιολί & Μαρία Παπαπετροπούλου – πιάνο
Frédéric Chopin (1810–1849): Nocturne Op.55 No.1 σε Φα ελάσσονα (1842-44)
Μαρία Μητσούλη – πιάνο
Johann Sebastian Bach (1685–1750): Πρελούδιο XV σε Σολ μείζονα, BWV 860 (1722)
Κωνσταντίνος Δεμέτζος – πιάνο
Dmitry Kabalevsky (1904–1987): Κονσέρτο για βιολί, Op.48 (1948)
I. Allegro molto e con brio
Αίγλη Τζηκούλη – βιολί & Μαρία Παπαπετροπούλου – πιάνο
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): Κονσέρτο για βιολί No.3 σε Σολ μείζονα, K.216 (1775)
I. Allegro
Ζωή Κατσαπάρα – βιολί & Μαρία Παπαπετροπούλου – πιάνο
Ludwig van Beethoven (1770–1827): Σονάτα για πιάνο No.5, Op.10 No.1 (1798)
I. Allegro molto e con brio
Κωνσταντίνος Δεμέτζος – πιάνο
Sergei Rachmaninoff (1873–1943): Σονάτα για πιάνο No.2, Op.36 (1913/1931)
I. Allegro agitato
II. Non allegro–Lento
Νικόλας Παππάς – πιάνο
Dmitri Shostakovich (1906–1975): 5 κομμάτια για 2 βιολιά και πιάνο (1955)
I. Prelude
II. Gavotte
III. Elegy
IV. Waltz
V. Polka
Felix Froschhammer, Ζωή Κατσαπάρα, Αντώνης Μαζιώτης, Αίγλη Τζηκούλη, Γιώργος Ζαγαρέλος – βιολιά & Μαρία Παπαπετροπούλου – πιάνο
Αλεξία Μουζά – διδασκαλία πιάνου
Felix Froschhammer – διδασκαλία βιολιού
Μαρία Παπαπετροπούλου – συνοδεία στο πιάνο
Η Μαρία Παπαπετροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τις Πόπη και Ναταλία Μιχαηλίδου στο «Αθήναιον» Ωδείο και το Ωδείο Σκαλκώτα αντίστοιχα. Πήρε το δίπλωμά της από το Ωδείο Σκαλκώτα με άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές της με τη Φρανσουάζ Τινά στην Εκόλ Νορμάλ του Παρισιού και στο Εθνικό Ωδείο της Ορλεάνης, απ’ όπου αποφοίτησε αποσπώντας το Α’ Βραβείο. Κατόπιν, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης με τον Ούλριχ Ραντεμάχερ, στην ειδικότητα συνοδείας λίντερ, αποκτώντας μεταπτυχιακό δίπλωμα με άριστα. Έχει εμφανιστεί επί σκηνής στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμπράξει επανειλημμένα, ως σολίστ, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Φιλαρμονική του Ριαζάν στη Ρωσία. Έχει εμφανιστεί και ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία και τηλεόραση. Διδάσκει μάθημα πιάνου, συνοδείας και μουσικής δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
Κυριακή, 01.09.2024
20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (studio) – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Queyras SOLO
Έργα για τσέλο των Bach, Saygun, Barriere και Kodály
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
Johann Sebastian Bach (1685–1750): Σουίτα για βιολοντσέλο No.1 σε Σολ μείζονα, BWV 1007 (1717–23)
I. Prélude
II. Allemande
III. Courante
IV. Sarabande
V. Menuett I & II
VI. Gigue
Ahmed Adnan Saygun (1907–1991): Παρτίτα για βιολοντσέλο σόλο, Op.31 (1955)
I. Lento
II. Vivo
III. Adagio
IV. Allegretto
V. Allegro moderato
– ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ-
Jean-Baptiste Barrière (1707–1747): Σονάτα για δύο βιολοντσέλα σε Σολ μείζονα (ca. 1737–40)
I. Andante
II. Adagio
III. Allegro prestissimo
Με την Indira Rahmatulla – βιολοντσέλο
Zoltán Kodály (1882–1967): Σονάτα για βιολοντσέλο σόλο, Op.8 (1915)
I. Allegro maestoso ma appassionato
II. Adagio (con grand’ espressione)
III. Allegro molto vivace
Η συναυλία συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Περιέργεια, ποικιλομορφία και σταθερή αφοσίωση στην ίδια τη μουσική χαρακτηρίζουν το καλλιτεχνικό έργο του Jean-Guihen Queyras. Είτε επί σκηνής είτε δισκογραφικά, βιώνει κανείς έναν καλλιτέχνη αφοσιωμένο πλήρως και με πάθος στη μουσική, του οποίου η ταπεινή και αρκετά ανεπιτήδευτη αντιμετώπιση της παρτιτούρας αντανακλά την καθαρή, ανόθευτη ουσία της. Οι ερμηνευτικές προσεγγίσεις του στην παλαιά αλλά και στη σύγχρονη μουσική είναι εξίσου διεξοδικές. Ο Jean-Guihen Queyras υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κουαρτέτου Arcanto και είναι μέλος ενός περίφημου τρίο με την Isabelle Faust και τον Alexander Melnikov· ο τελευταίος είναι, μαζί με τον Alexandre Tharaud, τακτικός συνοδός του. Η ευελιξία της μουσικής του δημιουργίας έχει οδηγήσει πολλές αίθουσες συναυλιών, φεστιβάλ και ορχήστρες να τον προσκαλέσουν ως Artist in Residence. Ο Jean-Guihen Queyras εμφανίζεται συχνά με διάσημες ορχήστρες και μαέστρους και η δισκογραφία του είναι εντυπωσιακή. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Φράιμπουργκ και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ Rencontres Musicales de Haute-Provence στο Forcalquier της Γαλλίας. www.jeanguihenqueyras.com/en
Η Indira Rahmatulla γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν σε μια οικογένεια μουσικών. Οι κύριοι δάσκαλοι της στο τσέλο περιλαμβάνουν τους γονείς της, τον Vagram Saradjian, τον Ronald Leonard, τον Jean-Guihen Queyras και τον Christophe Coin. Ανάμεσα στους μέντορές της στη μουσική δωματίου περιλαμβάνονται εξέχοντες μουσικοί, όπως οι Αrnold Steinhardt, Ralf Gothoni, Eldar Nebolsin, Tabea Zimmerman και Ferenc Rados. Ως σολίστ, η Indira έχει εμφανιστεί σε διάφορες χώρες, όπως η Αρμενία, η Χιλή, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ελβετία. Αυτήν τη στιγμή περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στη Λοζάνη, παίζοντας στην Ορχήστρα Δωματίου της Λοζάνης, στην οποία είναι μέλος από το 2015. Επιπλέον, συχνά παίζει ως σολίστ στην Kammerorchester Basel, στο Balthasar-Neumann Ensemble και εμφανίζεται τακτικά με την Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Η Indira είναι ιδρυτικό μέλος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας. Επιπλέον, είναι καθηγήτρια στο ετήσιο masterclass βιολοντσέλου του φεστιβάλ.
Δευτέρα, 02.09.2024
20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (studio) – ΕΙΣΟΔΟΣ 10/5 €
New Turn
Καινούργιες συνθέσεις του Spiral Jazz Trio
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το Spiral Trio είναι ένα μοντέρνο τζαζ πιάνο τρίο με έδρα την Αθήνα. Από το 2012, όταν πρωτοσυναντήθηκαν, καλλιεργούν διαρκώς τον ήχο τους στις πρόβες και τις εμφανίσεις τους σε κλαμπ και φεστιβάλ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης. Το 2017 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ «Spiral Trio» από την ANKh Music Productions, που περιλάμβανε σχεδόν αποκλειστικά jazz standards, ενώ το 2022, κυκλοφόρησαν με την αμερικανική δισκογραφική Odradek Records το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο «Broken Blue», το οποίο έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές διεθνώς.
Οι τρεις μουσικοί σχημάτισαν το Spiral Trio, ως αποτέλεσμα της ανάγκης τους να πειραματίζονται ομαδικά με τον αυτοσχεδιασμό στη μοντέρνα τζαζ. Με την εμπειρία τους στις εγχώριες και διεθνείς σκηνές, έχουν διαμορφώσει έναν ξεχωριστό και αναγνωρίσιμο ήχο ως τρίο. Το βασικό χαρακτηριστικό της μουσικής τους προσέγγισης είναι το διαρκές interplay, δηλαδή η διαρκής και αυτοσχεδιαστική διάδραση, που σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των αυτοσχεδιαστικών μουσικών τους ικανοτήτων φέρνουν στο μουσικό αποτέλεσμα έντονα τα στοιχεία της έκπληξης, της διαρκούς περιπέτειας, της φρεσκάδας, της ποικιλίας στη δημιουργία των μουσικών εικόνων και της φαντασίας στην αφήγηση.
Στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας θα παρουσιάσουν τις καινούργιες τους συνθέσεις, που θα ηχογραφηθούν σύντομα για τον επερχόμενο δίσκο του τρίο.
Σπύρος Μάνεσης – πιάνο
Αρίωνας Γυφτάκης – κοντραμπάσο
Αναστάσης Γούλιαρης – ντραμς
Ο πιανίστας της τζαζ Σπύρος Μάνεσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Οι σπουδές του περιλαμβάνουν πτυχία κλασσικού και τζαζ πιάνου από το Ωδείο Athenaeum (M. Aivazova, Γ. Κοντραφούρης, Σ. Σύρρος) και πτυχίο και μεταπτυχιακό στο τζαζ πιάνο από το Ωδείο του Άμστερνταμ (K. Boehlee, H. Vroomans, K. Goessens, R. v. Bavel και H. Fraanje). Μεταξύ των συνεργασιών του είναι σημαντικά ονόματα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής και έχει εμφανιστεί επί σκηνής σε πολλές χώρες. Έχει ηχογραφήσει αρκετά άλμπουμ. Το 2015, βραβεύτηκε με το Α’ Βραβείο του 1ου ελληνικού διαγωνισμού τζαζ για τζαζ σύνολα Apollon ως μέλος του Spiral Trio. Ο Σπύρος Μάνεσης διδάσκει τακτικά τζαζ πιάνο στη μουσική σχολή Jazzart, έχει διδάξει τζαζ πιάνο στο Ωδείο Athenaeum, έχει διατελέσει προσκεκλημένος καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και έχει οργανώσει και καθοδηγήσει ένα τετραήμερο σεμινάριο τζαζ πιάνου που του ανέθεσε η Εθνική Λυρική Σκηνή. www.spyrosmanesis.com
Ο Αρίωνας Γυφτάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1995. Σε ηλικία 7 χρονών άρχισε μαθήματα βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Ύστερα από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου με καθηγητές τον Νίκο Τσότρα και αργότερα τον Χάρη Χαραλάμπους. Το ενδιαφέρον του όμως για την τζαζ τον οδήγησε στο κοντραμπάσο. Έτσι σε ηλικία 14 χρόνων ξεκίνησε τζαζ κοντραμπάσο και μαθήτευσε δίπλα στον Σύλβιο Σύρρο για τέσσερα χρόνια με τον οποίο σπούδασε τζαζ αυτοσχεδιασμό, ατελιέ και τζαζ αρμονία. Παράλληλα σπούδασε κλασσικό κοντραμπάσο με τον Τάκη Καππογιάννη. Το Μάιο του 2013, ύστερα από εξετάσεις, απέσπασε τη Full Presidential Scholarship από το Berklee College of Music. Εκεί σπούδασε με τους John Lockwood, Eddie Gomez, Hal Crook και Dave Santoro. Από το 2021 διδάσκει στο Jazzart. Έχει συνεργαστεί με τους: Γιώργο Κοντραφούρη, Σπύρο Μάνεση, Τάκη Πατερέλη, Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, Daniel Rotem, Αναστάση Γούλιαρη, Davis Whitfield, Gabriele Milozzi και άλλους.
Ο Αναστάσης Γούλιαρης γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τη μουσική του εκπαίδευση σε ηλικία 15 ετών με τον ντράμερ Αντώνη Γαρίνη και αργότερα με τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη. Συνέχισε με τον παιδαγωγό και σαξοφωνίστα Σύλβιο Σύρρο στο Ωδείο Athenaeum, όπου πήρε το δίπλωμά του στα τύμπανα και στον τζαζ αυτοσχεδιασμό. Παρακολούθησε μαθήματα με τους Billy Hart, Mark Guiliana και Adam Nussbaum. Έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς της τζαζ σκηνής και έχει εμφανιστεί σε διάφορα τζαζ κλαμπ και αίθουσες μουσικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το 2012 μαζί με τον πιανίστα Σπύρο Μάνεση και τον κοντραμπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη δημιούργησαν το Spiral Trio και ξεκίνησαν εμφανίσεις στην Ελλάδα και περιοδείες στην Ευρώπη. Το 2015 το Spiral Trio τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο στον διαγωνισμό Apollon Jazz Competition Greece. Διδάσκει τζαζ ντραμς και αυτοσχεδιασμό σε μουσικές σχολές, ιδιαίτερα μαθήματα και σεμινάρια.
Τρίτη, 03.09.2024
20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (studio) – ΕΙΣΟΔΟΣ 10/5 €
Antitheseis
Caerus Ensemble & Νικόλας Παλαιολόγος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Henry Purcell (1659–1695): Μια επιλογή από τις «Φαντασίες» για κουαρτέτο εγχόρδων, Z.732–747 (ca. 1680)
Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα – βιολί
Pablo Hernán Benedí – βιολί
Lily Francis – βιόλα
Vashti Hunter – βιολοντσέλο
Νικόλας Παλαιολόγος (*1984): Κιουρντί Σεμάι (2012)
Αντώνης Κυριαζής (μέσα του 19ου αι.–1925): Χιτζάζ Μαντηλάτος
Πέτρος Πελοποννήσιος (1730–1778): Νιχαβέντ Σεμάι
Kevser Hanim (1887–1963): Νιχαβέντ Λόνγκα
Νικόλας Παλαιολόγος (*1984): Διοτίμα (2022)
Νικόλας Παλαιολόγος (*1984): Χαρματάν (2022)
Kemani Sebuh Efendi (1828–1894): Κιουρντιλί Χιτζαζκιάρ Λόνγκα
Νικόλας Παλαιολόγος – ούτι, ταμπουράς, ραμπάμπ & τοξωτός ταμπουράς
Διοτίμα Σπαντιδέα – κανονάκι
– ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ-
Germaine Tailleferre (1892–1983): Κουαρτέτο εγχόρδων (1919)
I. Modéré
II. Intermède
III. Final. Vif – Très rythmé – Un peu plus lent
Lily Francis – βιολί
Pablo Hernán Benedí – βιολί
Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα – βιόλα
Vashti Hunter – βιολοντσέλο
Gabriel Fauré (1845–1924): Κουαρτέτο εγχόρδων, Op.121 (1923–1924)
I. Allegro moderato
II. Andante
III. Allegro
Pablo Hernán Benedí – βιολί
Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα – βιολί
Lily Francis – βιόλα
Vashti Hunter – βιολοντσέλο
Το Caerus Chamber Ensemble ιδρύθηκε το 2017 και αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου αποτυπώνοντας τη στιγμή. Εμπνευσμένο από τον Καιρό –έναν θρησκευτικό και φιλοσοφικό όρο της ελληνικής αρχαιότητας για τη σωστή, διακριτή χρονική στιγμή μιας απόφασης και επίσης η σχετική θεότητα στη μυθολογία– αυτό το μοναδικό σύνολο αποτελείται από εξαιρετικούς οργανοπαίκτες της νέας ευρωπαϊκής γενιάς μουσικών υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ιόνιαν Ηλία Καντέσα. Το σύνολο μεταφέρει το πνεύμα του Καιρού στη μουσική, δημιουργώντας κάτι μοναδικό και απρόβλεπτο: μουσική που προκύπτει από την «καίρια» μη επαναλαμβανόμενη χρονική στιγμή. Ως ευέλικτο σύνολο, μπορεί να ερμηνεύσει προγράμματα με διαφορετικές ενορχηστρώσεις. Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων αποκτά έτσι τη μεγαλύτερη ελευθερία και συνάφεια με το παρόν. Οι νέοι καλλιτέχνες μοιράζονται την κοινή επιθυμία να ερμηνεύουν έργα μουσικής δωματίου στο ύψιστο καλλιτεχνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθένας λειτουργεί ως σολίστας και ταυτόχρονα ως ευαίσθητο μέρος μιας κοινότητας.
Η Lily Francis είναι Αμερικανίδα βιολονίστα και βιολίστα που ζει στην Αυστρία. Ως κορυφαία νικήτρια του διαγωνισμού ARD το 2009, η Lily έχει εμφανιστεί με πολλές ευρωπαϊκές ορχήστρες, συμπεριλαμβανομένης της Bayrischer Rundfunk Orchester, και έκανε το ντεμπούτο της στο Carnegie Hall το 2008. Πρόσφατες συνεργασίες μουσικής δωματίου περιλαμβάνουν ηχογραφήσεις με το Gringolts Quartet, εμφανίσεις στα φεστιβάλ Lockenhaus και Marlboro, καθώς και συναυλίες με το Caerus Chamber Ensemble. Οι συνεργάτες της στη μουσική δωματίου περιλαμβάνουν τους Andras Schiff, Mitsuko Uchida, Alexander Melnikov, Vilde Frang, Nicolas Altstaedt και Pekka Kuusisto. Μαθήτρια του Joseph Silverstein και της Miriam Fried, η Lily είναι καθηγήτρια βιολιού στο Universität Mozarteum Salzburg από το 2017 και παίζει ένα βιολί Silvestre του 1846 και μια βιόλα Marco Coppiardi του 2004.
Ο Pablo Hernán Benedí γεννήθηκε το 1991 στη Μαδρίτη. Σπούδασε βιολί στο Antonio Soler Conservatory στο San Lorenzo de El Escorial με την Polina Kotliarskaya και στο Guildhall School of Music & Drama (Λονδίνο) με τους David Takeno και András Keller. Το 2010 ο Pablo έγινε μέλος του Κουαρτέτου Chiaroscuro. Η πρώτη ηχογράφηση του κουαρτέτου κυκλοφόρησε το 2011 και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Ως σολίστ, ο Pablo έχει εμφανιστεί με ορχήστρες όπως η Ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου, οι London Mozart Players και το Concerto Budapest.
Γεννημένη στο Λονδίνο σε μια οικογένεια μουσικών, η τσελίστα Vashti Hunter απολαμβάνει μια πολύπλευρη καριέρα ως σολίστ και μουσικός δωματίου. Η Vashti έχει λάβει προσκλήσεις για να εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ μουσικής και έχει παίξει σε αίθουσες υψηλού κύρους σε όλη την Ευρώπη. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με πολλές ορχήστρες. Η Vashti σπούδασε στο Λονδίνο και στο Ανόβερο για πολλά χρόνια με τον Leonid Gorokhov και αργότερα στο Βερολίνο με τον Wolfgang Emanuel Schmidt. Μια πολύ σημαντική επιρροή είναι ο τσελίστας Steven Isserlis. Η Vashti είναι συνιδρύτρια του Trio Gaspard και μέλος του Κουαρτέτου Kelemen. Η Vashti έγινε πρόσφατα καθηγήτρια βιολοντσέλου στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Anton Bruckner του Linz στην Αυστρία και διδάσκει επίσης μεταπτυχιακούς φοιτητές βιολοντσέλου στο πανεπιστήμιο του Ανόβερου. Επιπλέον, είναι προσκεκλημένη καθηγήτρια μουσικής δωματίου στη Scuola di Musica di Fiesole στην Ιταλία. www.vashtihunter.de
Ο Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα, λόγω της ποικιλομορφίας και της δημιουργικότητας που χαρακτηρίζουν τα πνευματικά ενδιαφέροντα και το παίξιμό του, είναι σαν αναγεννησιακός μουσικός. Οι σπουδές του στη φιλοσοφία και τη ρητορική επηρεάζουν τη στιλιστική ακρίβεια των ερμηνειών του – είτε παλαιάς είτε σύγχρονης μουσικής – και η πλούσια φαντασία του παρουσιάζει ξεκάθαρη δομή, τόσο στους ηχητικούς κόσμους που δημιουργεί όσο και στα έργα που επιμελείται ως σολίστ, ερμηνεύων μαέστρος και μουσικός δωματίου. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη. Ο Καντέσα είναι ένας αφοσιωμένος μουσικός δωματίου, συνεργαζόμενος με καταξιωμένους μουσικούς. Είναι συνιδρυτής του βραβευμένου Trio Gaspard, μέλος του Κουαρτέτου Kelemen και όλο και πιο περιζήτητος από κορυφαίες ορχήστρες δωματίου ως ερμηνεύων μαέστρος. Το 2017 ο Καντέσα ίδρυσε και ανέλαβε το ρόλο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Caerus Chamber Ensemble. Γεννημένος στην Αθήνα, αλβανικής και ελληνικής καταγωγής, ο Καντέσα σπούδασε από νεαρή ηλικία στh Musikhochschule Würzburg και στη συνέχεια στην Ακαδημία Kronberg. www.jonianiliaskadesha.net
Ο Νικόλας Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1984 και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική από την ηλικία των 7 ετών. Το 1996 έρχεται σε πρώτη επαφή με τα παραδοσιακά όργανα ως μαθητής στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Το 2001 γνωρίζει τον Ross Daly και λαμβάνει μαθήματα στην τεχνική των οργάνων ούτι και σάζι, στη θεωρία του ανατολικού συστήματος μουσικής και στην τέχνη του αυτοσχεδιασμού. Από τότε αρχίζει την ενασχόλησή του και με άλλα έγχορδα όργανα, όπως το αφγανικό ραμπάμπ, το τοξωτό ταμπούρ κ.ά. Το 2008 γνωρίζει τον ουτίστα Nasheer Shamma, ιδρυτή του Bait al oud στο Κάιρο. Στον εν λόγω χώρο παρουσιάζει το ηχόχρωμα του ουτιού μέσα από δικές του συνθέσεις. Έχει λάβει μέρος σε ηχογραφήσεις δίσκων, σε συναυλίες, παραστάσεις και φεστιβάλ με διάφορα μουσικά σύνολα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες μουσικούς, καθώς και με μουσικούς διεθνούς φήμης. Από το 2013 διδάσκει στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Επίσης, διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας και σε σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Η Διοτίμα Σπαντιδέα γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 2008. Ξεκίνησε να μαθαίνει κανονάκι σε ηλικία έξι ετών με δασκάλα τη Σοφία Λαμπροπούλου. Το 2020 άρχισε μαθήματα με τον Νικόλα Παλαιολόγο, ενώ από το 2022 συμμετέχει στο παραδοσιακό σχήμα Χορίαμβος, το οποίο διευθύνει ο ίδιος. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο φεστιβάλ «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία» υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Τσιαμούλη. Το καλοκαίρι του 2023 παρακολούθησε σεμινάριο στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος με τον κανονίστα Muhittin Kemal, ο οποίος είναι πλέον και δάσκαλός της. Από το 2022 έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις. Μεταξύ αυτών συμμετείχε σε εκδήλωση προς τιμήν της Μαρίζας Κωχ μαζί με τον Νικόλα Παλαιολόγο. Επίσης το 2024 συμμετείχε στη συνάντηση συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής «Της Τριανταφυλλιάς τα φύλλα» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηνών.
Τετάρτη, 04.09.2024
20:30, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (studio) – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Ταινίες του Buster Keaton
Με μουσική συνοδεία από τους Moving Band
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
H Moving Band του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας δένει… τα άλογά της στην άμαξά της και σκαρφαλώνει επάνω της μαζί με δεκάδες κρουστά, φλογέρες, καραμούζες, σφυρίχτρες, ένα δεμάτι ξύλα και μια παλιά πιανόλα και ταξιδεύει στο Πάρκο του ΟΣΕ. Εκεί θα παρουσιάσει τρεις ταινίες του Buster Keaton με συνοδεία ζωντανής και λαχταριστής μουσικής!
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ:
Η φωλιά του έρωτα (1923)
Μετά τη διάλυση του αρραβώνα του, ο Μπάστερ φεύγει για ένα μακρινό ταξίδι στη θάλασσα για να ξεχάσει.
Σκηνοθεσία: Buster Keaton, Edward F. Cline
Σενάριο: Buster Keaton
Παραγωγή: Joseph M. Schenck
Ηθοποιοί:
Buster Keaton
Joe Roberts
Virginia Fox
Steve Murphy
Διάρκεια: 24 λεπτά
Βουβό (αγγλικοί μεσότιτλοι με ελληνικούς υπότιτλους)
Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ
Η κατσίκα (1921)
Ο Μπάστερ σε νέες περιπέτειες όταν τον μπερδεύουν με έναν κακοποιό.
Σκηνοθεσία: Buster Keaton, Malcolm St. Clair
Σενάριο: Malcolm St. Clair, Buster Keaton
Παραγωγή: Joseph M. Schenck
Ηθοποιοί:
Buster Keaton
Virginia Fox
Joe Roberts
Malcolm St. Clair
Edward F. Cline
Jean C. Havez
Joe Keaton
Louise Keaton
Myra Keaton
Διάρκεια: 23 λεπτά
Βουβό (αγγλικοί μεσότιτλοι με ελληνικούς υπότιτλους)
Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ
Μπάτσοι (1922)
Ένα μπέρδεμα και ο Μπάστερ βρίσκεται να τον κυνηγούν εκατοντάδες αστυνομικοί.
Σκηνοθεσία: Edward F. Cline, Buster Keaton
Σενάριο: Edward F. Cline, Buster Keaton
Παραγωγή: Joseph M. Schenck
Ηθοποιοί:
Buster Keaton
Edward F. Cline
Virginia Fox
Steve Murphy
Joe Roberts
Διάρκεια: 24 λεπτά
Βουβό (αγγλικοί μεσότιτλοι με ελληνικούς υπότιτλους)
Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ
Moving Band
Γιώργος Παυλάκος – φλάουτα με ράμφος και εβραϊκή άρπα
Σταύρος Τσότρας – φαγκότο
Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου – ένα βουνό από κρουστά, σφυρίχτρες, κατσαρόλες και τηγάνια
Κατερίνα Μηλιαρέση – άλλο ένα βουνό από κρουστά, σφυρίχτρες, κατσαρόλες και καπάκια
Στάθης Γυφτάκης – πιάνο
Σε συνεργασία με τη «Filmhouse» Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.
Πέμπτη, 05.09.2024
20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (studio) – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Συναυλία
σπουδαστών masterclass βιολοντσέλου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ludwig van Beethoven (1770–1827): Επτά παραλλαγές πάνω στο θέμα «Bei Männern, welche Liebe fühlen», WoO 46 (1801)
Alex Olmedo Duynslaeger – βιολοντσέλο & Lidia Nochovska – πιάνο
Franz Schubert (1797–1828): Σονάτα Αρπετζιόνε σε Λα ελάσσονα, D.821 (1824)
I. Allegro moderato
Luis Dias Canali – βιολοντσέλο & Lídia Dias de Castro – πιάνο
Robert Schumann (1810–1856): Κονσέρτο για βιολοντσέλο, Op.129 (1859)
I. Nicht zu schnell
Nicola Zesch – βιολοντσέλο & Lidia Nochovska – πιάνο
Claude Debussy (1862–1918): Σονάτα για βιολοντσέλο (1915)
I. Prologue: Lent, sostenuto e molto risoluto
II. Sérénade: Modérément animé
III. Final: Animé, léger et nerveux
İdil Bursa – βιολοντσέλο & Lidia Nochovska – πιάνο
Carlo Gesualdo (1566–1613): Beltà poi che t’assenti (1611)
Jean-Guihen Queyras, Luis Dias Canali, Nicola Zesch, İdil Bursa & Alex Olmedo Duynslaeger – βιολοντσέλα
Jean-Guihen Queyras – διδασκαλία βιολοντσέλου
Η Lidiia Nochovska γεννήθηκε το 1988 στο Κίεβο, Ουκρανία. Ξεκίνησε τη μουσική της εκπαίδευση σε ηλικία έξι ετών. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μουσικό Σχολείο Lysenko υπό την καθοδήγηση των L. Vakarina και L. Rayko. Η Lidiia αποφοίτησε αργότερα από την Εθνική Μουσική Ακαδημία Tchaikovsky στο Κίεβο (τάξη O. Ryndenko) και από το Instituto Internacional de Música de Camera de Madrid (Ισπανία) και την τάξη των Ralf Gothoni, Eldar Nebolsin, Ángel Quintana, Luis del Valle και Kennedi Moretti. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Trio Areti. Η Lidiia εργάζεται αυτήν τη στιγμή ως συνοδός στο Τμήμα Όπερας και Διεύθυνσης Συμφωνικής Ορχήστρας στην Εθνική Μουσική Ακαδημία της Ουκρανίας (Κίεβο) και είναι επίσης μέλος της ορχήστρας και συνοδός χορωδίας στο National House of Music του Κιέβου. Η Lidiia είναι επίσης μέλος της μουσικής και θεατρικής ομάδας Art Razom.
Παρασκευή, 06.09.2024
20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (μεγάλη αίθουσα) – ΕΙΣΟΔΟΣ 10/5 €
Suite Case
Caerus Ensemble & Μελίφωνο
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Giovanni Sollima (*1962): “Suite Case” για δύο βιολιά (2016)
I. Wood (Moderato)
II. B275 (Allegro assai)
III. Alleluja (Allegro)
Pablo Hernán Benedí & Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα – βιολιά
Στάθης Γυφτάκης (*1967): Agnus Dei (2022)
Eric Whitacre (*1970): The Seal Lullaby (2008)
Παραδοσιακό Βουλγαρίας: Kaval Sviri
Παραδοσιακό Σερβίας: Niška Banja
Jim Papoulis (*1961): Sililiza (2012)
Παραδοσιακό Δράμας: Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη, μετ. Ελένη Σινιάρη
Παραδοσιακό Θράκης: Το Μαργούδι, μετ. Kωνσταντίνος Μάτης
Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Μελίφωνο» Extended
Αθανασία Κυριακίδου – διεύθυνση
Κατερίνα Παλαιολόγου, Βίκη Βασιλειάδη, Φωτεινή Αράπη, Γεωργία Κοτσιμπού, Πολυτίμη Αναγνωστοπούλου, Μαρία Τσερπέ, Ελένη Γκίνη, Ελένη Λούρα, Μάρτζυ Μιχαήλ, Σοφία Κατσουλέα, Βούλα Μαυρέα, Νίκη Γρηγοροπούλου, Ζωή Κλείδωνα, Γεωργία Τσόμπου, Βασιλική Μουλουχάκου, Σταυρούλα Δαμήλου, Κατεριλένα Σταματελοπούλου, Λένα Αγγελέτου, Τώνια Δικαίου, Ελένη Περτσελάκη, Ιρένα Χολιαστού, Εύα Κουφαλάκου, Γιάννης Γαραντζιώτης, Αλέξανδρος Φουκαράς, Κώστας Αναγνωστόπουλος, Παναγιώτης Τζουμάκης, Νίκος Μιχαλόπουλος, Μιχάλης Καναβός
– ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ-
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): Κουαρτέτο με πιάνο No. 2 σε Μι-ύφεση μείζονα, K.493 (1786)
I. Allegro
II. Larghetto
III. Allegretto
Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα – βιολί
Pablo Hernán Benedí – βιολί
Vashti Hunter – βιολοντσέλο
Noam Greenberg – πιάνο
Johannes Brahms (1833–1897): Κουιντέτο με πιάνο, Op.34 (1864)
I. Allegro non troppo
II. Andante, un poco Adagio
III. Scherzo. Allegro – Trio
IV. Finale. Poco sostenuto – Allegro non troppo
Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα – βιολί
Pablo Hernán Benedí – βιολί
Lily Francis – βιόλα
Vashti Hunter – βιολοντσέλο
Noam Greenberg – πιάνο
Το Caerus Chamber Ensemble ιδρύθηκε το 2017 και αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου αποτυπώνοντας τη στιγμή. Εμπνευσμένο από τον Καιρό –έναν θρησκευτικό και φιλοσοφικό όρο της ελληνικής αρχαιότητας για τη σωστή, διακριτή χρονική στιγμή μιας απόφασης και επίσης η σχετική θεότητα στη μυθολογία– αυτό το μοναδικό σύνολο αποτελείται από εξαιρετικούς οργανοπαίκτες της νέας ευρωπαϊκής γενιάς μουσικών υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ιόνιαν Ηλία Καντέσα. Το σύνολο μεταφέρει το πνεύμα του Καιρού στη μουσική, δημιουργώντας κάτι μοναδικό και απρόβλεπτο: μουσική που προκύπτει από την «καίρια» μη επαναλαμβανόμενη χρονική στιγμή. Ως ευέλικτο σύνολο, μπορεί να ερμηνεύσει προγράμματα με διαφορετικές ενορχηστρώσεις. Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων αποκτά έτσι τη μεγαλύτερη ελευθερία και συνάφεια με το παρόν. Οι νέοι καλλιτέχνες μοιράζονται την κοινή επιθυμία να ερμηνεύουν έργα μουσικής δωματίου στο ύψιστο καλλιτεχνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθένας λειτουργεί ως σολίστας και ταυτόχρονα ως ευαίσθητο μέρος μιας κοινότητας.
Η Lily Francis είναι Αμερικανίδα βιολονίστα και βιολίστα που ζει στην Αυστρία. Ως κορυφαία νικήτρια του διαγωνισμού ARD το 2009, η Lily έχει εμφανιστεί με πολλές ευρωπαϊκές ορχήστρες, συμπεριλαμβανομένης της Bayrischer Rundfunk Orchester, και έκανε το ντεμπούτο της στο Carnegie Hall το 2008. Πρόσφατες συνεργασίες μουσικής δωματίου περιλαμβάνουν ηχογραφήσεις με το Gringolts Quartet, εμφανίσεις στα φεστιβάλ Lockenhaus και Marlboro, καθώς και συναυλίες με το Caerus Chamber Ensemble. Οι συνεργάτες της στη μουσική δωματίου περιλαμβάνουν τους Andras Schiff, Mitsuko Uchida, Alexander Melnikov, Vilde Frang, Nicolas Altstaedt και Pekka Kuusisto. Μαθήτρια του Joseph Silverstein και της Miriam Fried, η Lily είναι καθηγήτρια βιολιού στο Universität Mozarteum Salzburg από το 2017 και παίζει ένα βιολί Silvestre του 1846 και μια βιόλα Marco Coppiardi του 2004.
Ο βρετανός/ισραηλινός πιανίστας Noam Greenberg σπούδασε στο Λονδίνο με τη Maria Curcio και στη Βουδαπέστη με τον Ferenc Rados. Έχει μια πολυάσχολη διεθνή καριέρα παίζοντας ρεσιτάλ, αλλά και μουσική δωματίου και έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ, όπως στο Aldeburgh, στη Λουκέρνη, στο Cheltenham και το Schleswig-Holstein, για να αναφερθούνε μερικά. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Waldstein Ensemble, ενός κουαρτέτου πιάνου που δημιουργήθηκε μαζί με τον βιολονίστα Gerhard Schulz. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με πολλές ορχήστρες, ενώ έχει δώσει την ισραηλινή πρεμιέρα του κοντσέρτου για πιάνο του Ligeti, που μεταδόθηκε ζωντανά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Συνεργάζεται επίσης συχνά με τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων οι Christine Schaffer, Mark Padmore, Ailish Tynan και Ruby Hughes. Έχει δώσει και έχει διευθύνει πολλά μαθήματα masterclass σε ακαδημίες και πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Είναι επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Music at Tresanton σε ένα πανέμορφο μέρος της Κορνουάλης. Ζει στο Λονδίνο.
Ο Pablo Hernán Benedí γεννήθηκε το 1991 στη Μαδρίτη. Σπούδασε βιολί στο Antonio Soler Conservatory στο San Lorenzo de El Escorial με την Polina Kotliarskaya και στο Guildhall School of Music & Drama (Λονδίνο) με τους David Takeno και András Keller. Το 2010 ο Pablo έγινε μέλος του Κουαρτέτου Chiaroscuro. Η πρώτη ηχογράφηση του κουαρτέτου κυκλοφόρησε το 2011 και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Ως σολίστ, ο Pablo έχει εμφανιστεί με ορχήστρες όπως η Ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου, οι London Mozart Players και το Concerto Budapest.
Γεννημένη στο Λονδίνο σε μια οικογένεια μουσικών, η τσελίστα Vashti Hunter απολαμβάνει μια πολύπλευρη καριέρα ως σολίστ και μουσικός δωματίου. Η Vashti έχει λάβει προσκλήσεις για να εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ μουσικής και έχει παίξει σε αίθουσες υψηλού κύρους σε όλη την Ευρώπη. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με πολλές ορχήστρες. Η Vashti σπούδασε στο Λονδίνο και στο Ανόβερο για πολλά χρόνια με τον Leonid Gorokhov και αργότερα στο Βερολίνο με τον Wolfgang Emanuel Schmidt. Μια πολύ σημαντική επιρροή είναι ο τσελίστας Steven Isserlis. Η Vashti είναι συνιδρύτρια του Trio Gaspard και μέλος του Κουαρτέτου Kelemen. Η Vashti έγινε πρόσφατα καθηγήτρια βιολοντσέλου στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Anton Bruckner του Linz στην Αυστρία και διδάσκει επίσης μεταπτυχιακούς φοιτητές βιολοντσέλου στο πανεπιστήμιο του Ανόβερου. Επιπλέον, είναι προσκεκλημένη καθηγήτρια μουσικής δωματίου στη Scuola di Musica di Fiesole στην Ιταλία. www.vashtihunter.de
Ο Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα, λόγω της ποικιλομορφίας και της δημιουργικότητας που χαρακτηρίζουν τα πνευματικά ενδιαφέροντα και το παίξιμό του, είναι σαν αναγεννησιακός μουσικός. Οι σπουδές του στη φιλοσοφία και τη ρητορική επηρεάζουν τη στιλιστική ακρίβεια των ερμηνειών του – είτε παλαιάς είτε σύγχρονης μουσικής – και η πλούσια φαντασία του παρουσιάζει ξεκάθαρη δομή, τόσο στους ηχητικούς κόσμους που δημιουργεί όσο και στα έργα που επιμελείται ως σολίστ, ερμηνεύων μαέστρος και μουσικός δωματίου. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη. Ο Καντέσα είναι ένας αφοσιωμένος μουσικός δωματίου, συνεργαζόμενος με καταξιωμένους μουσικούς. Είναι συνιδρυτής του βραβευμένου Trio Gaspard, μέλος του Κουαρτέτου Kelemen και όλο και πιο περιζήτητος από κορυφαίες ορχήστρες δωματίου ως ερμηνεύων μαέστρος. Το 2017 ο Καντέσα ίδρυσε και ανέλαβε το ρόλο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Caerus Chamber Ensemble. Γεννημένος στην Αθήνα, αλβανικής και ελληνικής καταγωγής, ο Καντέσα σπούδασε από νεαρή ηλικία στh Musikhochschule Würzburg και στη συνέχεια στην Ακαδημία Kronberg. www.jonianiliaskadesha.net
Η Αθανασία Κυριακίδου αποφοίτησε από το California State University Los Angeles (CSULA) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (AUTh) με Master στη Διεύθυνση Χορωδίας και Διδακτορικό στην Ιστορική Μουσικολογία. Ως προσκεκλημένη μαέστρος έχει συνεργαστεί με τη Χορωδία της Εθνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΤ), τη χορωδία και ορχήστρα Armonia Atenea και τη Συμφωνική του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδευτικά, ειδικεύεται στην πολυαισθητηριακή φωνητική διδασκαλία. Έχει διδάξει το μάθημα της Διεύθυνσης Φωνητικών Συνόλων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και είναι βοηθός μαέστρος στη χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Διευθύνει το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Μελίφωνο» και τη χορωδία της ΣΟΝΚΔΗ.
Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Μελίφωνο» δημιουργήθηκε το 2013 από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και έχει διανύσει μια σημαντική πορεία στον χώρο της χορωδιακής μουσικής με διακρίσεις και βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Φεστιβάλ Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, τον Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας και τον Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Vox Lucensis στη Lucca της Ιταλίας. Μαέστρος του συνόλου είναι η Αθανασία Κυριακίδου με βοηθό της την Κατερίνα Παλαιολόγου. Το σύνολο «Μελίφωνο» αποτελεί το πιο εξωστρεφές σύνολο του Δ.Ω.Κ. και πέρα από τα φεστιβάλ και τους διαγωνισμούς έχει εμφανιστεί σε πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σάββατο, 07.09.2024
20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (studio) – ΕΙΣΟΔΟΣ 10/5 €
Poepic
Caerus Ensemble & co.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στάθης Γυφτάκης (*1967): “Me gustas cuando callas” για αφηγητή και πιάνο, Op.61 (2009)
Βασισμένο στο ποίημα 15 του Pablo Neruda
Noam Greenberg – πιάνο
Pablo Hernán Benedí – αφήγηση
Fazıl Say (*1970): Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο «Τέσσερεις πόλεις», Op.41 (2012)
I. Sivas
II. Hopa
III. Ankara
IV. Bodrum
Indira Rahmatulla – βιολοντσέλο
Lidiia Nochovska – πιάνο
– ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ-
George Enescu (1881–1955): Κουιντέτο με πιάνο, Op.29 (1940)
I. Con moto molto moderato – Andante sostenuto e cantabile
II. Vivace, ma non troppo – A tempo, un poco più animato
Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα – βιολί
Pablo Hernán Benedí – βιολί
Lily Francis – βιόλα
Vashti Hunter – βιολοντσέλο
Noam Greenberg – πιάνο
Το Caerus Chamber Ensemble ιδρύθηκε το 2017 και αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου αποτυπώνοντας τη στιγμή. Εμπνευσμένο από τον Καιρό –έναν θρησκευτικό και φιλοσοφικό όρο της ελληνικής αρχαιότητας για τη σωστή, διακριτή χρονική στιγμή μιας απόφασης και επίσης η σχετική θεότητα στη μυθολογία– αυτό το μοναδικό σύνολο αποτελείται από εξαιρετικούς οργανοπαίκτες της νέας ευρωπαϊκής γενιάς μουσικών υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ιόνιαν Ηλία Καντέσα. Το σύνολο μεταφέρει το πνεύμα του Καιρού στη μουσική, δημιουργώντας κάτι μοναδικό και απρόβλεπτο: μουσική που προκύπτει από την «καίρια» μη επαναλαμβανόμενη χρονική στιγμή. Ως ευέλικτο σύνολο, μπορεί να ερμηνεύσει προγράμματα με διαφορετικές ενορχηστρώσεις. Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων αποκτά έτσι τη μεγαλύτερη ελευθερία και συνάφεια με το παρόν. Οι νέοι καλλιτέχνες μοιράζονται την κοινή επιθυμία να ερμηνεύουν έργα μουσικής δωματίου στο ύψιστο καλλιτεχνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθένας λειτουργεί ως σολίστας και ταυτόχρονα ως ευαίσθητο μέρος μιας κοινότητας.
Η Lily Francis είναι Αμερικανίδα βιολονίστα και βιολίστα που ζει στην Αυστρία. Ως κορυφαία νικήτρια του διαγωνισμού ARD το 2009, η Lily έχει εμφανιστεί με πολλές ευρωπαϊκές ορχήστρες, συμπεριλαμβανομένης της Bayrischer Rundfunk Orchester, και έκανε το ντεμπούτο της στο Carnegie Hall το 2008. Πρόσφατες συνεργασίες μουσικής δωματίου περιλαμβάνουν ηχογραφήσεις με το Gringolts Quartet, εμφανίσεις στα φεστιβάλ Lockenhaus και Marlboro, καθώς και συναυλίες με το Caerus Chamber Ensemble. Οι συνεργάτες της στη μουσική δωματίου περιλαμβάνουν τους Andras Schiff, Mitsuko Uchida, Alexander Melnikov, Vilde Frang, Nicolas Altstaedt και Pekka Kuusisto. Μαθήτρια του Joseph Silverstein και της Miriam Fried, η Lily είναι καθηγήτρια βιολιού στο Universität Mozarteum Salzburg από το 2017 και παίζει ένα βιολί Silvestre του 1846 και μια βιόλα Marco Coppiardi του 2004.
Ο βρετανός/ισραηλινός πιανίστας Noam Greenberg σπούδασε στο Λονδίνο με τη Maria Curcio και στη Βουδαπέστη με τον Ferenc Rados. Έχει μια πολυάσχολη διεθνή καριέρα παίζοντας ρεσιτάλ, αλλά και μουσική δωματίου και έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ, όπως στο Aldeburgh, στη Λουκέρνη, στο Cheltenham και το Schleswig-Holstein, για να αναφερθούνε μερικά. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Waldstein Ensemble, ενός κουαρτέτου πιάνου που δημιουργήθηκε μαζί με τον βιολονίστα Gerhard Schulz. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με πολλές ορχήστρες, ενώ έχει δώσει την ισραηλινή πρεμιέρα του κοντσέρτου για πιάνο του Ligeti, που μεταδόθηκε ζωντανά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Συνεργάζεται επίσης συχνά με τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων οι Christine Schaffer, Mark Padmore, Ailish Tynan και Ruby Hughes. Έχει δώσει και έχει διευθύνει πολλά μαθήματα masterclass σε ακαδημίες και πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Είναι επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Music at Tresanton σε ένα πανέμορφο μέρος της Κορνουάλης. Ζει στο Λονδίνο.
Ο Pablo Hernán Benedí γεννήθηκε το 1991 στη Μαδρίτη. Σπούδασε βιολί στο Antonio Soler Conservatory στο San Lorenzo de El Escorial με την Polina Kotliarskaya και στο Guildhall School of Music & Drama (Λονδίνο) με τους David Takeno και András Keller. Το 2010 ο Pablo έγινε μέλος του Κουαρτέτου Chiaroscuro. Η πρώτη ηχογράφηση του κουαρτέτου κυκλοφόρησε το 2011 και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Ως σολίστ, ο Pablo έχει εμφανιστεί με ορχήστρες όπως η Ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου, οι London Mozart Players και το Concerto Budapest.
Γεννημένη στο Λονδίνο σε μια οικογένεια μουσικών, η τσελίστα Vashti Hunter απολαμβάνει μια πολύπλευρη καριέρα ως σολίστ και μουσικός δωματίου. Η Vashti έχει λάβει προσκλήσεις για να εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ μουσικής και έχει παίξει σε αίθουσες υψηλού κύρους σε όλη την Ευρώπη. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με πολλές ορχήστρες. Η Vashti σπούδασε στο Λονδίνο και στο Ανόβερο για πολλά χρόνια με τον Leonid Gorokhov και αργότερα στο Βερολίνο με τον Wolfgang Emanuel Schmidt. Μια πολύ σημαντική επιρροή είναι ο τσελίστας Steven Isserlis. Η Vashti είναι συνιδρύτρια του Trio Gaspard και μέλος του Κουαρτέτου Kelemen. Η Vashti έγινε πρόσφατα καθηγήτρια βιολοντσέλου στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Anton Bruckner του Linz στην Αυστρία και διδάσκει επίσης μεταπτυχιακούς φοιτητές βιολοντσέλου στο πανεπιστήμιο του Ανόβερου. Επιπλέον, είναι προσκεκλημένη καθηγήτρια μουσικής δωματίου στη Scuola di Musica di Fiesole στην Ιταλία. www.vashtihunter.de
Ο Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα, λόγω της ποικιλομορφίας και της δημιουργικότητας που χαρακτηρίζουν τα πνευματικά ενδιαφέροντα και το παίξιμό του, είναι σαν αναγεννησιακός μουσικός. Οι σπουδές του στη φιλοσοφία και τη ρητορική επηρεάζουν τη στιλιστική ακρίβεια των ερμηνειών του – είτε παλαιάς είτε σύγχρονης μουσικής – και η πλούσια φαντασία του παρουσιάζει ξεκάθαρη δομή, τόσο στους ηχητικούς κόσμους που δημιουργεί όσο και στα έργα που επιμελείται ως σολίστ, ερμηνεύων μαέστρος και μουσικός δωματίου. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη. Ο Καντέσα είναι ένας αφοσιωμένος μουσικός δωματίου, συνεργαζόμενος με καταξιωμένους μουσικούς. Είναι συνιδρυτής του βραβευμένου Trio Gaspard, μέλος του Κουαρτέτου Kelemen και όλο και πιο περιζήτητος από κορυφαίες ορχήστρες δωματίου ως ερμηνεύων μαέστρος. Το 2017 ο Καντέσα ίδρυσε και ανέλαβε το ρόλο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Caerus Chamber Ensemble. Γεννημένος στην Αθήνα, αλβανικής και ελληνικής καταγωγής, ο Καντέσα σπούδασε από νεαρή ηλικία στh Musikhochschule Würzburg και στη συνέχεια στην Ακαδημία Kronberg. www.jonianiliaskadesha.net
Η Lidiia Nochovska γεννήθηκε το 1988 στο Κίεβο, Ουκρανία. Ξεκίνησε τη μουσική της εκπαίδευση σε ηλικία έξι ετών. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μουσικό Σχολείο Lysenko υπό την καθοδήγηση των L. Vakarina και L. Rayko. Η Lidiia αποφοίτησε αργότερα από την Εθνική Μουσική Ακαδημία Tchaikovsky στο Κίεβο (τάξη O. Ryndenko) και από το Instituto Internacional de Música de Camera de Madrid (Ισπανία) και την τάξη των Ralf Gothoni, Eldar Nebolsin, Ángel Quintana, Luis del Valle και Kennedi Moretti. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Trio Areti. Η Lidiia εργάζεται αυτήν τη στιγμή ως συνοδός στο Τμήμα Όπερας και Διεύθυνσης Συμφωνικής Ορχήστρας στην Εθνική Μουσική Ακαδημία της Ουκρανίας (Κίεβο) και είναι επίσης μέλος της ορχήστρας και συνοδός χορωδίας στο National House of Music του Κιέβου. Η Lidiia είναι επίσης μέλος της μουσικής και θεατρικής ομάδας Art Razom.
Η Indira Rahmatulla γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν σε μια οικογένεια μουσικών. Οι κύριοι δάσκαλοι της στο τσέλο περιλαμβάνουν τους γονείς της, τον Vagram Saradjian, τον Ronald Leonard, τον Jean-Guihen Queyras και τον Christophe Coin. Ανάμεσα στους μέντορές της στη μουσική δωματίου περιλαμβάνονται εξέχοντες μουσικοί, όπως οι Αrnold Steinhardt, Ralf Gothoni, Eldar Nebolsin, Tabea Zimmerman και Ferenc Rados. Ως σολίστ, η Indira έχει εμφανιστεί σε διάφορες χώρες, όπως η Αρμενία, η Χιλή, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ελβετία. Αυτήν τη στιγμή περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στη Λοζάνη, παίζοντας στην Ορχήστρα Δωματίου της Λοζάνης, στην οποία είναι μέλος από το 2015. Επιπλέον, συχνά παίζει ως σολίστ στην Kammerorchester Basel, στο Balthasar-Neumann Ensemble και εμφανίζεται τακτικά με την Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Η Indira είναι ιδρυτικό μέλος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας. Επιπλέον, είναι καθηγήτρια στο ετήσιο masterclass βιολοντσέλου του φεστιβάλ.
Κυριακή, 08.09.2024
20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (studio) – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Συναυλία
σπουδαστών masterclasses πιάνου, εγχόρδων & μουσικής δωματίου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Felix Mendelssohn (1809–1847): Πιάνο τρίο No.1, Op.49 (1839)
I. Molto Allegro agitato
II. Andante con moto tranquillo
Βιολέτα Καντέσα – βιολί, Johanna Zietz – βιολοντσέλο & Ingrid Uemura – πιάνο
Edvard Grieg (1843–1907): Σονάτα για βιολί No.3, Op.45 (1887)
I. Allegro molto ed appassionato — Presto
Mieke Poppe – βιολί & Πόπη Μαλαπάνη – πιάνο
Franz Schubert (1797–1828): Σονάτα για πιάνο σε λα ελάσσονα, D.845 (1825)
I. Moderato
Δημήτρης Αδαμόπουλος – πιάνο
Johann Sebastian Bach (1685–1750): Σονάτα για βιολί No.2 σε λα ελάσσονα, BWV 1003 (1720)
III. Andante
IV. Allegro
Karolina Bagarič Vujanić – βιολί
Johannes Brahms (1833–1897): Σονάτα για βιολί No.2, Op.100 (1886)
III. Allegretto grazioso, quasi Andante
Αριέτα Λιάτση – βιολί & Αγγελική Γιαννοπούλου – πιάνο
Pablo Hernán Benedí – διδασκαλία βιολιού
Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα – διδασκαλία βιολιού
Noam Greenberg – διδασκαλία πιάνου
Η Πόπη Μαλαπάνη παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με τους Στάθη Γυφτάκη, Μαρία Παπαπετροπούλου και Νέλλη Σεμιτέκολο. Συνέχισε τις μουσικές της σπουδές στην Ακαδημία του Έσσεν (Γερμανία) με τους Michael Roll και Til Engel. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Xavier Poncette, Alexander Schmalcz, Duo Ganev, Lilia Bojiadjieva, Δόμνα Ευνουχίδου, Θοδωρη Τζοβανάκη κ.α. Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Έχει συνεργαστεί με την ΚΟΑ στον κύκλο «Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία», καθώς και στον κύκλο ηχογραφήσεων, που πραγματοποίησε η ΚΟΑ τον Ιούλιο 2020. Από το καλοκαίρι του 2021 έχει αναλάβει την παραγωγή του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας και από τον Οκτώβριο του 2022 συνεργάζεται με το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Κορίνθου στη διοργάνωση δράσεων εξωστρέφειας. Aπό τον Σεπτέμβρη του 2014 εργάζεται ως συνοδός μουσικών οργάνων και καθηγήτρια πιάνου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δευτέρα, 09.09.2024
20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (studio) – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Young talents in concert
Έργα για κιθάρα & βιολοντσέλο
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Johann Sebastian Bach (1685–1750): Σακόν από την παρτίτα για βιολί No.2 σε Ρε ελάσσονα, BWV 1004 (1720) (μετ. Carlo Marchione)
Άκης Σιψάς – κιθάρα
Franz Schubert (1797–1828): Σονάτα Αρπετζιόνε σε Λα ελάσσονα, D.821 (1824)
I. Allegro moderato
Μελίντα Κωνσταντινίδου – βιολοντσέλο
Κωνσταντίνα Μαλαπάνη – κιθάρα
Manuel de Falla (1876–1946): Από το έργο «7 Canciones Populares Españolas» (1914–15)
– El Paño Moruno
– Asturiana
Μελίντα Κωνσταντινίδου – βιολοντσέλο
Άκης Σιψάς – κιθάρα
Alberto Ginastera (1916–1983): Σονάτα για κιθάρα, Op.47 (1976)
I. Esordio
II. Scherzo
III. Canto
IV. Finale
Κωνσταντίνα Μαλαπάνη – κιθάρα
Στάθης Γυφτάκης (*1967): «Άρια & φανταστικός χορός» για βιολοντσέλο και δύο κιθάρες, Op.117 (2024/ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ)
Μελίντα Κωνσταντινίδου – βιολοντσέλο
Κωνσταντίνα Μαλαπάνη – κιθάρα
Άκης Σιψάς – κιθάρα
Η Μελίντα Κωνσταντινίδου γεννήθηκε στην Αθήνα και άρχισε να ασχολείται με το πιάνο στην ηλικία των 5 ετών με δασκάλα την Παναγιώτα Βεττού. Συνέχισε τα μαθήματα πιάνου στην Καλαμάτα με τον Στάθη Γυφτάκη και αργότερα με τη Νέλλη Σεμιτέκολο. Το 2015 ξεκίνησε στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας μαθήματα βιολοντσέλου με τον Διονύση Κοτταρίδη και συμμετείχε στο μουσικό σύνολο της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας του σχολείου. Από το 2017 παρακολουθεί επιπλέον μαθήματα βιολοντσέλου στο Ωδείο της Καλαμάτας, μάλιστα το 2018 και 2019 ως υπότροφος. Από το 2020 φοιτεί στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στο βιολοντσέλο υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Πάτρα. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και masterclasses με τους: Indira Rahmatulla, Άγγελο Λιακάκη, Αστέριο Πούφτη, Paolo Bonomini, Anna Armatys, Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν, Βίκυ Παπανικολάου, Hugo Rannou και άλλους. Από το 2022 είναι ενεργό μέλος του συνόλου εγχόρδων Jovenata Ensemble.
Η Κωνσταντίνα Μαλαπάνη γεννήθηκε το 2002 στην Καλαμάτα. Ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 7 ετών και από το 2014 συνέχισε τις σπουδές της στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με καθηγητή τον Αντώνη Κουφουδάκη. Από το 2020 σπουδάζει με καθηγήτρια την Έλενα Παπανδρέου στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην ειδίκευση κλασικής κιθάρας. Έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία στο 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Πάτρας, καθώς και στον ετήσιο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου 2023 «Ηλίας Κουσκουβέλης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ντουέτο φλάουτο-κιθάρα με τη Θεοδώρα Αποστολίδου), ενώ παράλληλα επελέγη από τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης για να συμμετάσχει σε συναυλία του κύκλου συναυλιών «Νέα Ταλέντα Κλασικής Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2023.
Ο Άκης Σιψάς γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 2000. Υπήρξε μαθητής και υπότροφος του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας από το 2014 έως και το 2021, που πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο (τάξη κλασικής κιθάρας Αντώνη Κουφουδάκη). Eίναι τελειόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα με κατεύθυνση εκτέλεσης κλασικής κιθάρας (τάξη Κορίνας Βουγιούκα). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ως ενεργό μέλος με τους: Leo Brouwer, Sergio Assad, Anielo Desiderio, Zoran Dukic, Hubert Käppel, Ricardo Gallen κ.ά. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς όπως: Α’ Βραβείο στο 29⁰ Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Πάτρας (2022), Α’ Βραβείο στο 10ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας (2022), Α’ Βραβείο στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Αρίων στον Μόλυβο (2022), Γ’ Βραβείο στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βελιγραδίου Guitar Art Festival (2023).
Τρίτη, 10.09.2024
19:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (studio) – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Συναυλία
σπουδαστών masterclass διεύθυνσης ορχήστρας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ludwig van Beethoven (1770–1827): Συμφωνία No.5 σε Ντο ελάσσονα, Op.67 (1804–1808)
I. Allegro con brio (υπό τη διεύθυνση του Φοίβου Κυριακούδη)
II. Andante con moto (υπό τη διεύθυνση της Yelyzaveta Ohorodniichuk)
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): Συμφωνία No.35 σε Ρε μείζονα, K.385 «Συμφωνία Haffner» (1782)
I. Allegro con spirito (υπό τη διεύθυνση της Petromila Jakas)
II. Andante (υπό τη διεύθυνση του Φοίβου Κυριακούδη)
III. Menuetto (υπό τη διεύθυνση του Gustavo Abela Cruz)
IV. Presto (υπό τη διεύθυνση του Gustavo Abela Cruz)
Anna Molinari & Alvar Ceamanos – βιολιά
Dante Lind – βιόλα
İdil Bursa – βιολοντσέλο
Lidiia Nochovska – πιάνο
Joshua Weilerstein – καθηγητής διεύθυνσης
Η Anna Molinari γεννήθηκε στην Ιταλία σε μια οικογένεια μουσικών. Σπούδασε κυρίως στην Ιταλία με τον Ivan Rabaglia και στην Ελβετία με τον Pavel Vernikov και τη Svetlana Makarova. Το έντονο ενδιαφέρον της για τη μουσική δωματίου την οδήγησε στην ίδρυση του κουαρτέτου Daidalos Quartet το 2015, με το οποίο έπαιξε μέχρι το 2021. Χάρη σε αυτό το σχήμα μπόρεσε να συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς όπως οι Hatto Beyerle, Alfred Brendel, Patrick Jüdt και Lukas Hagen. Έδωσε πολυάριθμες συναυλίες σόλο και μουσικής δωματίου σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή η κύρια συναυλιακή της δραστηριότητα είναι με την Orchestre de Chambre de Lausanne, της οποίας είναι μέλος από το 2022, αλλά παίζει και τακτικά σε διάφορα σχήματα μουσικής δωματίου στην Ιταλία και την Ελβετία.
Ο Alvar Ceamanos παίζει βιολί από την ηλικία των 7 ετών και ξεκίνησε τις σπουδές του στο βιολί το 2016 στο Leopold Mozart Centre του Πανεπιστημίου του Άουγκσμπουργκ (Γερμανία) με τον Petru Munteanu. Συμπληρώνει τις σπουδές του με τακτικά μαθήματα σε masterclasses με διεθνώς αναγνωρισμένους καθηγητές. Από το 2018 έως τη σεζόν 2022/23 ο Alvar Ceamanos είχε συμβόλαιο με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Άουγκσμπουργκ και, εκτός από τις τακτικές εμφανίσεις του σε πολλές άλλες επαγγελματικές ορχήστρες, παίζει μουσική δωματίου με φημισμένα σύνολα, όπως το Henschel Quartet. Από τον Σεπτέμβριο του 2023 ο Alvar Ceamanos είναι Αναπληρωτής Κορυφαίου Β’ βιολιών στη Γεωργιανή Ορχήστρα Δωματίου Ingolstadt (Γερμανία).
Ο Dante Lind, γεννημένος στη Σουηδία το 2003, ξεκίνησε μαθήματα βιόλας σε ηλικία έξι ετών. Έχει περιοδεύσει και εμφανιστεί με νεανικές ορχήστρες στη Σουηδία (όπως η VÄGUS) και στη Βόρεια Ευρώπη. Ο Dante έλαβε πολύτιμη καθοδήγηση από εκλεκτούς καλλιτέχνες, όπως οι Michael Kugel, Alexander Gordon, Maxim Rysanov και Mikhail Zemtsov, μέσω μαθημάτων και masterclasses. Από το 2019 έως το 2022 παρακολούθησε το Musica Mundi School στο Βέλγιο υπό την καθοδήγηση της Julia Dinerstein και εμφανίστηκε σε σημαντικούς χώρους, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με το Uta trio στο Château du Karreveld. Το 2021 κέρδισε το Α’ Βραβείο στο Ingrid & Per Welins Youth Scholarship (ESTA) στη Στοκχόλμη. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Dante σπουδάζει βιόλα στο Conservatorium Maastricht στην Ολλανδία με τη Julia Dinerstein.
Η İdil Bursa γεννήθηκε το 2004. Ξεκίνησε τη μουσική εκπαίδευσή της στο Πρωτοβάθμιο Σχολείο Μουσικής και Θεατρικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Bilkent με τον Artur Rahmatulla. Στη συνέχεια, συνέχισε την εκπαίδευσή της με τους Claire Oppert, Jerome Pernoo και Vladimir Perlin στο γυμνάσιο Musica Mundi στο Βέλγιο. Από τον Οκτώβριο του 2022 σπουδάζει στην Barenboim-Said Akademie στο Βερολίνο με τον Frans Helmerson για την απόκτηση πτυχίου bachelor. Μεταξύ άλλων βραβείων, έχει κερδίσει τα πρώτα βραβεία στον 11ο Διαγωνισμό Βιολοντσέλου Janigro και στον 13ο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολοντσέλου Jan Vychytil στην Πράγα. Τον Απρίλιο του 2024 έπαιξε στην Ορχήστρα West-Eastern Divan υπό τη διεύθυνση του Daniel Barenboim στη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Ερμήνευσε επίσης το έργο «180 beats per Minute» του Jörg Widmann με το κουαρτέτο Amabile στην αίθουσα Pierre Boulez. Τον Μάιο του 2024 έδωσε συναυλία ως μέλος κουαρτέτου εγχόρδων μαζί με τον Michael Barenboim και συμφοιτητές της Barenboim-Said Akademie στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου της Ζυρίχης.
Η Lidiia Nochovska γεννήθηκε το 1988 στο Κίεβο, Ουκρανία. Ξεκίνησε τη μουσική της εκπαίδευση σε ηλικία έξι ετών. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μουσικό Σχολείο Lysenko υπό την καθοδήγηση των L. Vakarina και L. Rayko. Η Lidiia αποφοίτησε αργότερα από την Εθνική Μουσική Ακαδημία Tchaikovsky στο Κίεβο (τάξη O. Ryndenko) και από το Instituto Internacional de Música de Camera de Madrid (Ισπανία) και την τάξη των Ralf Gothoni, Eldar Nebolsin, Ángel Quintana, Luis del Valle και Kennedi Moretti. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Trio Areti. Η Lidiia εργάζεται αυτήν τη στιγμή ως συνοδός στο Τμήμα Όπερας και Διεύθυνσης Συμφωνικής Ορχήστρας στην Εθνική Μουσική Ακαδημία της Ουκρανίας (Κίεβο) και είναι επίσης μέλος της ορχήστρας και συνοδός χορωδίας στο National House of Music του Κιέβου. Η Lidiia είναι επίσης μέλος της μουσικής και θεατρικής ομάδας Art Razom.
Ο Joshua Weilerstein απολαμβάνει μια ευδοκιμούσα καριέρα ως προσκεκλημένος μαέστρος σε όλο τον κόσμο και έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με πολλές από τις καλύτερες ορχήστρες, καθώς και κορυφαίους σολίστες του κόσμου. Τον επαινούν για την έκφραση και τη δυναμική του παρουσία στο πόντιουμ και για τις «έντονες, ευφράδεις και εντυπωσιακά ακροβατικές» του ερμηνείες. Η βαθιά αγάπη του για τα κλασσικά αριστουργήματα συνδυάζεται με την παθιασμένη δέσμευσή του να ανακαλύψει έργα μη αναγνωρισμένων συνθετών. Επιπλέον, είναι ακούραστος υποστηρικτής της σύγχρονης δημιουργίας. Την περίοδο 23/24 ο Weilerstein ξεκίνησε τη θητεία του ως Αρχιμαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Άαλμποργκ της Δανίας και την περίοδο 24/25 θα αναλάβει τη Μουσική Διεύθυνση της Εθνικής Ορχήστρας της Λιλ. www.joshuaweilerstein.com
21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (studio) – ΕΙΣΟΔΟΣ 10/5 €
Lau Noah in concert
Πρωτότυπες συνθέσεις για κιθάρα και φωνή
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
«Από την καρδιά της Καταλονίας μέχρι τους ζωντανούς δρόμους της Νέας Υόρκης, η Lau Noah γοητεύει ως αυτοδίδακτη τραγουδοποιός και βιρτουόζος κιθαρίστα, εμπλουτίζοντας με την ανεξάρτητη τέχνη της κάθε εμφάνισή της».
Η Noah έχει επαινεθεί από διακεκριμένους μουσικούς – από τη Phoebe Bridgers μέχρι τον Jackson Browne – για τις ποιητικές της συνθέσεις και την αριστοτεχνική αντίστιξη κιθάρας-φωνής στη μουσική της.
Η Noah πραγματοποίησε μια συναυλία της σειράς “Tiny Desk Concert” τον Φεβρουάριο του 2019, καθιστώντας την την πρώτη Καταλανή που εμφανίζεται στη διάσημη αυτή σειρά.
Έχει γίνει περιζήτητη από πανεπιστήμια της Ivy League και ωδεία σε όλο τον κόσμο για να διδάξει σεμινάρια και masterclasses λόγω της μοναδικής της προσέγγισης στην κιθάρα και τη σύνθεση.
Η Lau έχει γράψει μουσική σε πολλές βραβευμένες ταινίες και έχει εμφανιστεί με μουσικούς όπως οι Jacob Collier, Gavin Degraw και Chris Thile, με τους οποίους περιόδευσε στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο ως opening act. Το φθινόπωρο του 2023, άνοιξε την περιοδεία του Ben Folds στο Ηνωμένο Βασίλειο, παίζοντας σόλο στο Royal Albert Hall και σε άλλα ιστορικά θέατρα.
Η Lau κυκλοφόρησε το πρώτο της LP «A Dos» στις 12 Ιανουαρίου 2024 με μερικούς από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς της εποχής μας: Jorge Drexler, Sílvia Pérez Cruz, Jacob Collier, Gaby Moreno και Cécile Mclorin Salvant μεταξύ άλλων. Ο Lau θα υποστηρίξει τον Jacob Collier στην ευρωπαϊκή φθινοπωρινή περιοδεία του 2024.
Η αγορά δελτίων εισόδου μπορεί να πραγματοποιηθεί στους παρακάτω χώρους και στις ακόλουθες ώρες:
Από Δευτέρα, 26 Αυγούστου μέχρι και Τετάρτη 28 Αυγούστου:
10:00-12:00 Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας
Από Πέμπτη, 29 Αυγούστου:
10:00-12:00 Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
18:00-20:00 Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
Την Κυριακή, 1 Σεπτέμβρη:
10:00-12:00 Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
Κρατήσεις δελτίων εισόδου: +30 697 4373173
Καθημερινές: 10:00-12:00 και 18:00-19:00
Προμηθευτείτε το ενιαίο festival pass για να παρακολουθήσετε όλες τις συναυλίες:
€40 και €20 (μειωμένο).
ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ:
Φοιτητές-σπουδαστές-μαθητές, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και πολύτεκνοι με τα σχετικά αποδεικτικά. ΑΜΕΑ.
ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΕΧΟΥΝ:
Συμμετέχοντες των masterclasses, μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, καθώς και οι εθελοντές και εθελόντριες του Φεστιβάλ. Άνεργοι με κάρτα ανεργίας σε ισχύ.