a
Info:

Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα.

© Kaupo Kikkas

Ο Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα, λόγω της ποικιλομορφίας και της δημιουργικότητας που χαρακτηρίζουν τα πνευματικά του ενδιαφέροντα και το παίξιμό του, είναι σαν αναγεννησιακός μουσικός. Οι σπουδές του στη φιλοσοφία και τη ρητορική επηρεάζουν τη στιλιστική ακρίβεια των ερμηνειών του – είτε της παλαιάς είτε της σύγχρονης μουσικής – και η πλούσια φαντασία του παρουσιάζει ξεκάθαρη δομή τόσο στους ηχητικούς κόσμους που δημιουργεί όσο και στα έργα που επιμελείται ως σολίστ, ερμηνευτής/μαέστρος και μουσικός δωματίου.

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων με την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης υπό τη διεύθυνση του Sir András Schiff, τη Βασιλική Φιλαρμονική του Λίβερπουλ με τους Jonathan Bloxham, Tapiola Sinfonietta και Ryan Bancroft και τη Φιλαρμονική της Σλοβενίας υπό τη διεύθυνση του Aziz Shokhakimov. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε χώρους όπως το Wigmore Hall, το Λούβρο, η Φιλαρμονία του Βερολίνου και το Salle Moliere Lyon.

Ο Καντέσα είναι ένας αφοσιωμένος μουσικός δωματίου, συνεργαζόμενος με καταξιωμένους μουσικούς όπως η Martha Argerich, ο Steven Isserlis, η Patricia Kopatchinskaja, ο Nicolas Altstaedt και η Antje Weithaas. Είναι συνιδρυτής του βραβευμένου Trio Gaspard, το οποίο εμφανίζεται τακτικά σε φεστιβάλ και χώρους σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης μέλος του Κουαρτέτου Kelemen.

Είναι όλο και πιο περιζήτητος με κορυφαίες ορχήστρες δωματίου ως ερμηνευτής μαέστρος και έχει συνεργαστεί με τις Ολλανδικές, Ιρλανδικές και Σκωτσέζικες ορχήστρες δωματίου, Aurora Orchestra, Manchester Camerata και London Mozart Players. Η προσέγγισή του της κλασικής ορχηστρικής εργογραφίας βασίζεται στο παίξιμό του στη μουσική δωματίου. Συχνά αυτοσχεδιάζει τις δικές του καντέντσες και μουσικά στολίδια.

Το ενδιαφέρον του Καντέσα για ρεπερτόριο είναι ευρεία, όπως αποδεικνύεται από ηχογραφήσεις που έχει κάνει για τη Linn Records για την οποία υπέγραψε το 2021. Το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ του περιλάμβανε την Παρτίτα του Bach σε ρε ελάσσονα μαζί με την πρώτη δισκογραφική ηχογράφηση του Ciaccona της Helena Winkelman και έργα των Biber, Schnitke, Kurtág και Auerbach. Η επόμενη ηχογράφησή του θα κυκλοφορήσει το 2024 και περιλαμβάνει την πρεμιέρα του κοντσέρτου για βιολί TYCHE του Giovanni Sollima με τους CHAARTS Chamber Artists. Με τον πιανίστα Nicholas Rimmer ηχογράφησε έργα των Enescu, Ravel και Σκαλκώτα, για την Cavi Music και με την τσελίστα Vashti Hunter ηχογράφησε έναν δίσκο με ρεπερτόριο βιολιού και βιολοντσέλου σε συνεργασία με το Deutschland Radio.

Το 2017 ο Καντέσα ίδρυσε και ανέλαβε το ρόλο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Caerus Chamber Ensemble, ενός ευέλικτου συνόλου δωματίου που αποτελείται από εξαιρετικούς οργανοπαίκτες από τη νέα γενιά Ευρωπαίων μουσικών.

Γεννημένος στην Αθήνα, αλβανικής και ελληνικής καταγωγής, ο Καντέσα σπούδασε από νεαρή ηλικία στο Musikhochschule Würzburg και στη συνέχεια στην Ακαδημία Kronberg, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του το 2020. Έχει σπουδάσει με τους Antje Weithaas, Salvatore Accardo, Grigori Zhislin και Ulf Wallin. Σπούδασε μουσική δωματίου με τον Hatto Beyerle στο Αννόβερο και έχει λάβει μέρος σε masterclasses με τους Ferenc Rados, Steven Isserlis, Ivry Gitlis, Λεωνίδα Καβάκο και Eberhard Feltz.

Ο Kadesha παίζει στο «πρώην Moser» Guarneri de Gesu του 1743, ως ευγενικό δάνειο από την ιδιωτική Princess Collection. Είναι επίσης αποκλειστικός καλλιτέχνης της Pirastro.

https://www.jonianiliaskadesha.net/ 

 

Τελευταία ανανέωση βιογραφικού: 05.04.2024