a
Info:

«Ένα μελίσσι μουσικής επικοινωνίας, από τα πιο γοητευτικά». Η Καίτη Ρωμανού γράφει για την εμπειρία των 3ων Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας

Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

International Kalamata Music Days.

 

Η Καλαμάτα, πρωτοπόρος στη μεταδικτατορική πολιτιστική αναγέννηση που άλλαξε τη μουσική ζωή της χώρας, απέκτησε βαθιές ρίζες, που σήμερα δίνουν καρπούς ομορφιάς, ουσίας και γνήσιου μουσική πολιτισμού.

Από το 1985 που ο συνθέτης και πιανίστας Γιώργος Κουρουπός, ο πρώτος διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, έθεσε τις βάσεις ενός ωδείου ποιοτικού, ουσιαστικού, και εκσυγχρονισμένου με τα πιο αξιόλογα ευρωπαϊκά πρότυπα, η πόλη της Καλαμάτας έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνές κέντρο μουσικής.

Ο σημερινός μουσικός διευθυντής του ωδείου, συνθέτης και πιανίστας, Στάθης Γυφτάκης, κατανικώντας πολλές δυσκολίες (κυρίως οικονομικές) έχει κατορθώσει να κρατήσει το εκπαιδευτικό έργο του ωδείου στη στάθμη που οραματίστηκε ο πρώτος διευθυντής. Συνεργάζεται με άριστους νέους μουσικούς, κάποιοι από τους οποίους εγκατέλειψαν ακαδημαϊκές καριέρες στο εξωτερικό γιατί τους έλκυσε η ζεστή, φιλική κοινότητα που αποτελεί το προσωπικό του ωδείου, και κυρίως το ουσιαστικό εκπαιδευτικό έργο του, που επεκτείνεται σε όλον τον πληθυσμό και όχι μόνο στα παιδιά που φοιτούν στο ωδείο και στις οικογένειές τους. Το ωδείο της Καλαμάτας είναι ο πυρήνας της μουσικής ζωής της πόλης. Νομίζω πως το φιλόμουσο κοινό της Καλαμάτας είναι από τα πιο καλλιεργημένα, και (αναλογικά) τα πιο πολυπληθή της Ελλάδας, και η συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του μουσικού φεστιβάλ είναι εντυπωσιακή!

Το φεστιβάλ International Kalamata Music Days (1 – 18 Ιουλίου και 25 – 31 Αυγούστου 2019) που ιδρύθηκε από τον διευθυντή του ωδείου, τον Δημήτρη Λάμπο και τη βιολοντσελίστρια Indira Rahmatulla, είναι ένα μουσικό γεγονός σύνθετο, που περιλαμβάνει σεμινάρια (masterclasses) λυρικού τραγουδιού, πιάνου, βιολιού, βιολοντσέλου και ορχήστρας εγχόρδων, και πολλές συναυλίες από τους διδάσκοντες και τους διδασκόμενους (και από κάποιους προσκεκλημένους εκτελεστές).

Φέτος στα σεμινάρια διδάσκουν: λυρικό τραγούδι και σκηνική παρουσία, οι Άρης Χριστοφέλλης και Παναγιώτης Αδάμ· πιάνο, η Αλεξία Μουζά· βιολί, ο Felix Froschhammer· βιολοντσέλο, η Indira Rahmatulla· ορχήστρα, μέλη της Ακαδημίας Εγχόρδων Strings in Motion και του Πανεπιστημίου Mozarteum του Salzburg.

Παράλληλα, γίνονται άλλες εκδηλώσεις, από τους έξοχους μουσικούς του ωδείου (τη φλαουτίστα Βίκυ Βασιλειάδη, τους πιανίστες Στάθη Γυφτάκη, Λουκά Γεώργα, Αναστάση Ζαφειρόπουλο, Κώστα Γαλάνη, τη σοπράνο Κατερίνα Παλαιολόγου, κ.ά) και προσκεκλημένους μουσικούς, στις αίθουσες ή και στους δρόμους, και κάποιες έχουν χιούμορ, τρέλα, τόλμη και πρωτοτυπία, αλλά όλες γίνονται με βαθιά και γνήσια μουσικότητα.

Οι μουσικοί που συμμετέχουν είναι όλοι νέοι, με διεθνή ήδη σταδιοδρομία. Η μουσική που κάνουν αλλά και η συμπεριφορά τους μεταξύ τους και με τους μαθητές και τους ακροατές τους, συνδυάζει το εξαιρετικό ταλέντο με νεανική φρεσκάδα, ευστροφία, βάθος, ευαισθησία, χιούμορ, ψυχική γενναιοδωρία και φυσικότητα.

Ένα μελίσσι μουσικής επικοινωνίας, από τα πιο γοητευτικά.

Είχα την αξέχαστη εμπειρία ενός τρελού happening στους δρόμους της πόλης (εμπνευσμένο από τον Βενετό Riccardo Vaglini), ενός ξεκαρδιστικού ρεσιτάλ τριών πιανιστών σε ένα πιάνο με έργα Schubert, Brahms και Mozart (από τους Στάθη Γυφτάκη, Λουκά Γεώργα και Κώστα Γαλάνη), έξοχων εκτελέσεων γαλλικής μουσικής για φλάουτο (από τη Βίκυ Βασιλειάδη) και ισπανικών τραγουδιών (από την Κατερίνα Παλαιολόγου).

Στη Μεγάλη Αίθουσα του Μεγάρου Χορού οι διδάσκοντες στα σεμινάρια, η Αλεξία Μουζά, πιάνο, ο Felix Froschhammer, βιολί, και η Indira Rahmatulla, βιολοντσέλο, έπαιξαν το Πιάνο Τρίο αρ. 2, έργο 66, του Mendelssohn, και με τον Ηλία Σδούκο, βιόλα, το Κουαρτέτο με πιάνο αρ. 1, έργο 25, του Brahms.

Έπαιξαν με ασύλληπτη ακρίβεια και τελειότητα, που όμως ήταν η βάση μόνο της ζεστής επικοινωνίας μεταξύ τους και με τον καθένα μας στο κοινό, της μαγευτικής μεγέθυνσης της κάθε μουσικής στιγμής, του βάθους, της ευαισθησίας και της φυσικότητας του πλούσιου και δροσερού νεανικού τους ταλέντου.

Το μουσικό φεστιβάλ της Καλαμάτας είναι μοναδικό. Η επιτυχία του βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην εργατικότητα και επινοητικότητα των συντελεστών του, και στις διεθνείς τους σχέσεις. Το μουσικό φεστιβάλ της Καλαμάτας είναι ένα από τα πολύ όμορφα πράγματα που συμβαίνουν στον τόπο μας και αξίζει να υποστηριχθεί.

 

Καίτη Ρωμανού, μουσικολόγος

 

Στις 15 Ιουλίου 2019, η Καίτη Ρωμανού παρουσίασε κατά τη διάρκεια των 3ων Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας τη διάλεξη “A Journey on Greek music”

 

Η Καίτη Ρωμανού στην Αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας (15.07.2019)