Δημήτρης Λάμπος: «Μέσα από τη μουσική παιδεία γαλουχείται η αγάπη για τη μουσική, τις τέχνες και τον πολιτισμό» – Συνέντευξη στο allyou.gr
Αγγελική Λάλου ǀ Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο allyou.gr στις 28 Αυγούστου 2023.
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των 7ων Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας, ο συνιδρυτής του φεστιβάλ, Δημήτρης Λάμπος, σε μια ουσιαστική μουσική συνέντευξη.
Μεταξύ Γερμανίας και Μεσσηνίας, μεταξύ συναυλιών και μαθημάτων μουσικής, ο ταλαντούχος και αεικίνητος Δημήτρης Λάμπος μίλησε μαζί μας μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των 7ων Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας.
Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι 7ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας ποια είναι η «επίγευση» που αφήνουν;
Η έβδομη έκδοση του φεστιβάλ μας κύλισε πολύ όμορφα· γεμάτη με αστείρευτη δημιουργικότητα, έμπνευση και προ πάντων μουσική. Το καλλιτεχνικό επίπεδο επί σκηνής ήταν πολύ υψηλό. Επιπρόσθετα, μας εξέπληξε ιδιαίτερα η φετινή παγκόσμια ανταπόκριση των masterclasses: είχαμε και συμμετέχοντες από Καναδά και ΗΠΑ, καθώς και ένα κουιντέτο εγχόρδων από την Κόστα Ρίκα. Οι νεαροί μουσικοί αποφασίσανε να κάνουν υπερατλαντικά και πανάκριβα ταξίδια για να παρευρεθούν ως μαθητές στο φεστιβάλ μας. Αυτό μας συγκίνησε ιδιαίτερα.
Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού στο φετινό πρόγραμμα συναυλιών;
Το καλαματιανό κοινό, φιλόμουσο καθώς είναι, έδωσε δυναμικό παρών στις συναυλίες του φεστιβάλ. Ποιο συγκεκριμένα, στην προβολή των βουβών φιλμ στο Πάρκο Σιδηροδρόμων έγινε κυριολεκτικά χαμός. Δεν έπεφτε καρφίτσα! Μου έδωσε, επίσης, ιδιαίτερη χαρά η ανταπόκριση του κοινού στη συναυλία «Απομεινάρια από…» με το TRIO vis-à-vis, η οποία ήταν δίωρη και με ένα πρόγραμμα μουσικής κατεξοχήν του σήμερα. Παρομοίως, ήταν μια απόλαυση να παρευρίσκομαι με πολυάριθμους σκληροπυρηνικούς τζαζόβιους στη συναυλία του New Circle Quartet, παρότι αυτή ξεκίνησε στις 23:00 το βράδυ. Συνολικά, η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ καλή. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στις συναυλίες στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, καθώς και στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Ποια είναι μέχρι τώρα οι πιο δυνατές στιγμές του Φεστιβάλ;
Προσωπικά είναι η ίδρυση της δικιάς μας ορχήστρας δωματίου υπό τη διεύθυνση του Joshua Weilerstein. Επίσης, οι εμφανίσεις παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνών, όπως π.χ. του βιολοντσελίστα Jean-Guihen Queyras στο παρελθόν, ο οποίος αποτελούσε για μένα ένα πρότυπο καλλιτέχνη στα εφηβικά μου χρόνια, αλλά και διακεκριμένων συνόλων. Φέτος, στην έβδομη έκδοση του φεστιβάλ, εμφανίστηκαν στο πλαίσιο των συναυλιών τρεις νέες μουσικοί, οι οποίες είχαν επισκεφθεί στο παρελθόν την Καλαμάτα ως συμμετέχουσες στα masterclasses. Γευόμαστε δηλαδή κατά κάποιον τρόπο ήδη τους πρώτους καρπούς της συνεισφοράς μας στη μουσική εκπαίδευση. Άτομα, τα οποία στην αρχή της καριέρας τους επισκέφτηκαν τα μαθήματα του φεστιβάλ, επιστρέφουν τώρα ως ώριμοι καλλιτέχνες και συνεργάτες. Η συνεισφορά αυτή στην τοπική και ως συνέπεια επίσης στην ελληνική μουσική εκπαίδευση είναι ένα αναπόσπαστο και κεντρικό κομμάτι της αποστολής μας ήδη από το έτος ίδρυσης του φεστιβάλ.
Με τι κριτήρια διαμορφώνετε το εκάστοτε πρόγραμμα;
Το συναυλιακό πρόγραμμα κάθε έτους «συναρμολογείται» με ξεκάθαρα καλλιτεχνικά και ποιοτικά κριτήρια. Και οι τρεις συνιδρυτές εκτιμούμε ιδιαίτερα διάφορους μουσικούς και σύνολα τους οποίους ως συνέπεια ονειρευόμαστε να καλέσουμε στην Καλαμάτα. Ταυτόχρονα, δεχόμαστε και πολλές προτάσεις για πρότζεκτ και συναυλίες τρίτων. Κάθε πρόταση, εξωτερική ή δικιά μας, ζυγίζεται καλλιτεχνικά και συζητιέται. Τέλος, προσπαθούμε πάντοτε να παρουσιάζουμε προγράμματα που θα έχουν ποικιλία και θα εμπεριέχουν και ελληνικά σύνολά και μουσικούς. Η παλαιά μουσική, αλλά και η σύγχρονη δημιουργία πρέπει να είναι πάντοτε παρούσες.
Πώς είναι να μεγαλώνετε και να ζείτε στην Καλαμάτα, μια επαρχιακή πόλη με μεγάλη ωστόσο καλλιτεχνική ιστορία;
Η Καλαμάτα συνδυάζει τον αστικό τρόπο ζωής με τις ομορφιές και τα πλεονεκτήματα της υπαίθρου. Ως παιδί δεν μου έλλειπε κάτι. Βέβαια, όταν φύγεις και ζήσεις στο εξωτερικό, τα όρια της Καλαμάτας φαντάζουν πλέον στενά. Η πολιτιστική σκηνή της Καλαμάτας είναι δυναμική αλλά εκ φύσεως μικρή. Αυτό οδηγεί εύκολα σε στασιμότητα, αν δεν υπάρχει επικοινωνία και καλλιτεχνική ανταλλαγή με την Αθήνα και με το εξωτερικό. Εκεί ακριβώς «κουμπώνει» ο ρόλος του φεστιβάλ μας, ώστε αυτή η δυναμικότητα της τοπικής μουσικής σκηνής να μένει ζωντανή και να «αναζωπυρώνεται» σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Γερμανία ή Καλαμάτα; Πού βλέπετε το μέλλον σας;
Θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω περισσότερα στην Καλαμάτα όντας εργαζόμενος στο εξωτερικό και με την ετήσια διεξαγωγή των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας παρά με μια μόνιμη επιστροφή μου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Για το άμεσο μέλλον θα παραμείνω, λοιπόν, σίγουρα στο εξωτερικό. Το φεστιβάλ είναι επίσης ένας τρόπος για να κρατάω την επαφή μου με την πόλη ζωντανή.
Γιατί δίνετε έμφαση στο εκπαιδευτικό κομμάτι του Φεστιβάλ;
Από τη μία πλευρά, τα masterclasses που οργανώνουμε είναι υψηλού επιπέδου και απευθύνονται σε μουσικούς στην αρχή της καριέρας τους. Αυτό αποτελεί τη συνεισφορά μας στην ελληνική μουσική εκπαίδευση ως μια ενίσχυση των δυνατοτήτων που παρέχονται σε νέες και νέους μουσικούς. Από την άλλη, θα ήθελα να τονίσω ότι και οι συναυλίες που οργανώνουμε είναι μια μορφή εκπαίδευσης. Αποτελούν μια ενθάρρυνση της μουσικής παιδείας του κοινού στην ελληνική επαρχία. Η φιλοσοφία των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας εντοπίζεται στην αντίληψή μας, ότι μέσα από τη μουσική εκπαίδευση και παιδεία γαλουχείται η αγάπη για τη μουσική και κατ΄ επέκτασιν για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Χωρίς πολιτιστική παιδεία του κοινού, η αξία και ο ρόλος των τεχνών βρίσκεται σε κίνδυνο.
Πόσο χρόνο αφιερώνετε για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, πότε θα αρχίσετε να σχεδιάζετε τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας 2024;
Ο Στάθης, η Indira και εγώ δουλεύουμε όλο το χρόνο για τη διοργάνωση του φεστιβάλ. Χθες είχαμε ήδη την πρώτη συνάντησή μας για τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας 2024 – την επομένη δηλαδή της λήξης της φετινής διοργάνωσης. Το κλείσιμο των ημερομηνιών και των προσκεκλημένων καλλιτεχνών πρέπει να γίνει από τώρα.
Μια ευχή ή ένα όνειρο για τις επόμενες Διεθνείς Ημέρες Μουσικής Καλαμάτας;
Εύχομαι το καλαματιανό κοινό να εναγκαλιάσει ακόμα περισσότερο το φεστιβάλ μας και κυρίως τις συναυλίες του. Ένα όνειρο μου θα ήταν μια σταθερή κρατική χρηματοδότηση του φεστιβάλ, ώστε να μπορέσουμε κυριολεκτικά να το απογειώσουμε.