a
Info:

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Τι θα απολαύσουμε φέτος – Ο ιδρυτής του Φεστιβάλ, Στάθης Γυφτάκης, μιλά στο in.gr

Πρωτότυπο κείμενο στο in.gr

Η κλασική και τζαζ μουσική συνδυάζονται τέλεια με το υπέροχο μεσσηνιακό τοπίο. Το έχουν αποδείξει πολλές φορές μέχρι τώρα οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, οι οποίες για ακόμα ένα καλοκαίρι έχουν ετοιμάσει επτά συναυλίες με ελεύθερη είσοδο με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες και σύνολα από τις 27 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

© Στέλιος Κρητικάκης

Όπως αναφέρει ο Στάθης Γυφτάκης, ένας εκ των τριών ιδρυτών του φεστιβάλ και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας:

«Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας ήρθαν και στέριωσαν στην Καλαμάτα σαν μια φυσιολογική εξέλιξη του έργου που παράγεται στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας από το 1985 έως σήμερα.

Χρόνια με απασχολούσε η εξωστρέφεια του Ωδείου και το όνειρό μου ήταν να γίνει η πόλη ένα διεθνές κέντρο μουσικής, όπου νέοι ταλαντούχοι μουσικοί από την πόλη, από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο θα έβρισκαν έναν κοινό τόπο συνάντησης, αλληλεπίδρασης και έμπνευσης.

Και ξάφνου ήρθε το «μικρό διαβολάκι», ο Δημήτρης Λάμπος, μαθητής για χρόνια στο Ωδείο και τότε σπουδαστής βιολοντσέλου στη Γερμανία και μου εξέφρασε την ίδια επιθυμία. Με τον ερχομό της Indira Rahmatulla λίγους μήνες μετά, στο «δοκιμαστικό» φεστιβάλ του 2016, τα πράγματα είχαν ήδη μπει στο αυλάκι…»

Το πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα της σκληρής και απαιτητικής προετοιμασίας των διοργανωτών. Το φεστιβάλ έχει καταφέρει στα 5 χρόνια λειτουργίας του να αποκτήσει έναν διεθνή χαρακτήρα με ενεργή συνεισφορά στον μουσικό διάλογο, τη διεθνή καλλιτεχνική ανταλλαγή, αλλά και τη μουσική παιδεία – μην ξεχνάμε τα masterclasses που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Όπως σημειώνει ο Στάθης Γυφτάκης: «Πέντε χρόνια μετά το «επίσημο» 1ο φεστιβάλ, έχουμε δει τα όνειρά μας να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και έχουμε καταφέρει να καταστήσουμε το φεστιβάλ έναν διεθνή μουσικό πόλο έλξης. Και, όπως είναι φυσικό, το όνειρό μας δε σταματά εκεί, μιας και κάθε χρόνο αυτές οι 10 «ευλογημένες μέρες» του φεστιβάλ, μας τροφοδοτούν με νέες ιδέες, νέους στόχους, μας γνωρίζουν νέους φίλους, νέους συνεργάτες και υποστηρικτές.»

Από τις 27 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες της Μεσσηνίας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία εβδομάδα γεμάτη μουσική και εκπληκτικούς καλλιτέχνες.

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Chiaroscuro θα παίξει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην εναρκτήρια συναυλία του φεστιβάλ στις 27 Ιουλίου στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Ειδικευμένο στην ιστορικά τεκμηριωμένη εκτέλεση έργων της Κλασικής και Πρώιμης Ρομαντικής Περιόδου, το σύνολο αυτό αποτελεί μια από τις πιο φρέσκιες και δυναμικές φωνές της νέας γενιάς μουσικών.

Στις 28 Ιουλίου ένας, επίσης, νέος και ανερχόμενος μουσικός, ο βιολίστας Timothy Ridout, θα εμφανιστεί για ένα σόλο ρεσιτάλ στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας. Ο Timothy Ridout αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν από τους πιο περιζήτητους βιολίστες της γενιάς του και επιλέχθηκε το 2019 ως Καλλιτέχνης Νέας Γενιάς του BBC.

Στις 29 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, το φεστιβάλ παρουσιάζει για πρώτη φορά τη δική του ορχήστρα, αποτελούμενη από Έλληνες και διεθνείς μουσικούς την Kalamata Festival Orchestra και, μάλιστα, υπό τη διεύθυνση του παγκοσμίως διακεκριμένου μαέστρου Joshua Weilerstein. Μεταξύ έργων των Mozart, Σκαλκώτα και Copland, η ορχήστρα θα ερμηνεύσει και ένα νέο έργο του Στάθη Γυφτάκη σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση.

Την Παρασκευή 30 Ιουλίου η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη, ο τσελίστας Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος και η πιανίστα Λευκή Καρποδίνη θα ερμηνεύσουν, ως λ-ensemble in trio, στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας συνθέσεις των Leoš Janáček, Xingzimin Pan, Andrea Tarrodi, Μηνά Μπορμπουδάκη και George Crumb εμπνευσμένες από φαινόμενα όπως: ηλιαχτίδες, βροχοπτώσεις, κρυστάλλους χιονιού, ήχους του δάσους, ήχους θηλαστικών, ιστορίες φαντασμάτων, καλέσματα ψυχών, βήματα δαιμόνων, μάγια και ξόρκια, όνειρα.

Δύο έργα θα παιχτούν σε Α’ πανελλήνια εκτέλεση.

Το επόμενο βράδυ, Σάββατο 31 Ιουλίου, πνέει Λεβάντες και μπλέκει την τζαζ με την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Ο δαιμόνιος Σωκράτης Σινόπουλος και το κουαρτέτο του θα παρουσιάσουν νέες συνθέσεις για λύρα, πιάνο, κοντραμπάσο και κρουστά με εμφανείς επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική, αλλά και αυτοσχεδιασμούς που βασίζονται τόσο στην τζαζ όσο και στη σύγχρονη μουσική. Ex oriente lux, λοιπόν!

Οι Αλεξία Μουζά, Felix Froschhammer, Ηλίας Σδούκος και Indira Rahmatulla – οι καθηγητές των masterclasses του Φεστιβάλ – θα εμφανιστούν για την πολυαναμενόμενη ετήσια συναυλία τους την Κυριακή 1 Αυγούστου στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας. Θα ερμηνεύσουν το Κουαρτέτο Πιάνου No.3, Op.60 του Johannes Brahms και το Πιάνο Τρίο σε Φα-δίεση ελάσσονα του σοβιετικού Αρμένιου συνθέτη Arno Babajanyan.

Το Φεστιβάλ θα κλείσει στις 2 Αυγούστου με ένα από τα σημαντικότερα σχήματα της ελληνικής τζαζ σκηνής το οποίο είναι και πολύ αγαπητό στην Καλαμάτα: το Spiral Trio αποτελούμενο από τους Σπύρο Μάνεση (πιάνο), Αρίωνα Γυφτάκη (κοντραμπάσο) και Αναστάση Γούλιαρη (ντραμς). Με όχημα τον τζαζ αυτοσχεδιασμό, ακολουθήστε μας σε ένα μοναδικό και απρόβλεπτο μουσικό ταξίδι!

3 άνθρωποι σε 3 διαφορετικές χώρες, η Indira Rahmatulla από την Ελβετία, ο Δημήτρης Λάμπος από τη Γερμανία και ο Στάθης Γυφτάκης από την Ελλάδα, συνεργάζονται και διοργανώνουν κάθε χρόνο ένα φεστιβάλ διεθνών προδιαγραφών, το οποίο έχει αναδειχτεί ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ελλάδα. Η προσδοκία των διοργανωτών για το φετινό φεστιβάλ συμπυκνώνεται στα λόγια του Στάθη Γυφτάκη:

«Όλη τη χρονιά από τρία διαφορετικά μέρη της Ευρώπης, δουλεύουμε, σχεδιάζουμε, ονειρευόμαστε και συναντιόμαστε να γιορτάσουμε κάθε χρόνο τη μεγάλη αγάπη μας για την τέχνη της μουσικής! Τι άλλο να ευχηθώ στον εαυτό μου;»

Αξίζει να τονιστεί ότι όλες οι συναυλίες της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ως αντίβαρο στον υγειονομικό εγκλεισμό των προηγούμενων μηνών.

Πληροφορίες:

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τελεί υπό τη χορηγία και αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Μέγας Χορηγός του Φεστιβάλ είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Το Φεστιβάλ στηρίζεται επίσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Διάθεση περιορισμένων δελτίων εισόδου καθημερινά από τις 24 Ιουλίου.
10:00-12:00 18:00-20:00, Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και Πεζόδρομος Αριστομένους