Η Διεθνής Ακαδημία Εγχόρδων «Strings in Motion» συναντά και πάλι το Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας»
Στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας», το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας συνεργάζεται και πάλι με τη θερινή Ελληνοαυστριακή Ακαδημία Εγχόρδων του Χρήστου Κανέττη «Strings in Motion».
Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της συνεχόμενης καλλιτεχνικής ανταλλαγής μεταξύ του Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» με το Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι, το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο της Ακαδημίας θα δοθεί μία συναυλία στην Costa Navarino στις 28 Αυγούστου με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και δύο συναυλίες στην Καλαμάτα.
Η πρώτη συναυλία στην Καλαμάτα θα δοθεί στις 29 Αυγούστου 2019, στις 21:00, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας, όπου η ορχήστρα εγχόρδων της Ακαδημίας θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα Ι. ΤΖΑΝΑΚΟΥ, P. I. TSCHAIKOWSKI, W. A. MOZART και N. ROTA, ενώ στις 30 Αυγούστου 2019, στις 21:00, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με έργα μουσικής δωματίου των W. A. MOZART, L. V. BEETHOVEN, A. DVORAK, J. BRAHMS, S. HAVRYLYUK, M. SKORYK και B. SMETANA.
Η είσοδος στις συναυλίες είναι ελεύθερη.
Παράλληλα με τις συναυλίες, πραγματοποιούνται masterclass και σεμινάρια από τις 17 μέχρι τις 24 Αυγούστου στη Μάνη (Mani Sonnelink), τα οποία θα συνεχιστούν από τις 25 μέχρι 31 Αυγούστου στην Καλαμάτα (Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας).
Η ακαδημία εγχόρδων «Strings in Motion» είναι ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό πρότζεκτ το οποίο, συνδυάζοντας masterclass, workshop και συναυλίες, επιτρέπει στους συμμετέχοντες και στους ακροατές να «γευτούν» με μοναδικό τρόπο τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και μουσικής ερμηνείας. Στόχος των masterclass είναι να προσφέρουν σε φοιτητές και απόφοιτους βιολιού, βιόλας και βιολοντσέλου μια διεύρυνση του ρεπερτορίου τους, ολοκλήρωση των τεχνικών και μουσικών δεξιοτήτων τους, καθώς και εμπειρία στη μουσική συνόλων. Η καθηγητές και οι φοιτητές εμφανίζονται από κοινού πάνω στη σκηνή και είναι συχνό τα έργα να παρουσιάζονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες των masterclass. Οι νέοι και νέες μουσικοί κερδίζουν μέσω αυτού πολύτιμη και πολύπλευρη εμπειρία επί της σκηνής.
Στο επίκεντρο του πρότζεκτ βρίσκονται το Κρατικό Κονσερβατόριο του Innsbruck και το Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg και πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο: το καλοκαίρι στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, και τον χειμώνα στο Toblach (Νότιο Τιρόλο, Ιταλία), με την υποστήριξη των τοπικών αρχών του Τιρόλου και του Νότιου Τιρόλου. Από το 2015 υποστηρίζεται γενναιόδωρα από τη Dr. Martha Walther-Bauer και επίσης από την Arianne Condellis.
Μέρος του πρότζεκτ είναι, επίσης, η ενεργή καλλιτεχνική ανταλλαγή στα πλαίσια του Euregio (Τιρόλο, Νότιο Τιρόλο, Τρεντίνο, Νότια Βαυαρία), καθώς και διεθνείς συνεργασίες με το Μεξικό και την Ουκρανία.
Καλλιτεχνική διεύθυνση της ακαδημίας: Χρήστος Κανέτης και Anita Mitterer
Με εκτίμηση,
Η ιδρυτική και οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ
Indira Rahmatulla, Καλλιτεχνική Διευθύντρια
Στάθης Γυφτάκης, Επικεφαλής Οικονομικών
Δημήτρης Λάμπος, Υπεύθυνος Παραγωγής