a
Info:

Συγχαρητήριο μήνυμα στους Γιάννη Σύμκο και Αναστάσιο-Αχιλλέα Ζαφειρόπουλο

Συνεργάτες των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας διακρίθηκαν σε εθνικό διαγωνισμό πιάνου

Είμαστε πολύ ευτυχείς που δύο φίλοι και στενοί συνεργάτες του φεστιβάλ Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας διακρίθηκαν στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από τις 20 με 23 Απριλίου 2019 στο Κρατικό Ωδείο της συμπρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Σύμκο – ο σταθερός συνοδός πιανίστας του masterclass βιολοντσέλου της Indira Rahmatulla – κατέκτησε τη δεύτερη θέση και ο Αναστάσιος-Αχιλλεύς Ζαφειρόπουλος – που θα εμφανιστεί ενεργά στο συναυλιακό πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού – την τρίτη. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια και να ευχηθούμε περαιτέρω επιτυχίες και μουσικές κατακτήσεις!

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε ταλαντούχους νέους Έλληνες πιανίστες έως 26 ετών και πραγματοποιήθηκε σε τρεις κύκλους. Στους δύο πρώτους, που έλαβαν χώρα στις 20 και 21 Απριλίου 2019 στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, οι διαγωνιζόμενοι παρουσίασαν ατομικά ρεσιτάλ με έργα της επιλογής τους, ενώ στον τρίτο κύκλο, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, οι προκριθέντες φιναλίστ του διαγωνισμού συνέπραξαν με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης σε κοντσέρτα των Mozart, Beethoven, Chopin και Schumann. Πέραν των χρηματικών επάθλων, στους βραβευθέντες δόθηκε η δυνατότητα να εμφανιστούν σε έγκυρους χώρους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.

 

Ο Γιάννης Σύμκο γεννήθηκε στον Καναδά το 1996. Σπούδασε πιάνο και μουσική δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με τον Στάθη Γυφτάκη και τη Μαρία Παπαπετροπούλου (Δίπλωμα πιάνου με Άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο, Πτυχίο ειδικού αρμονίας με Άριστα) και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τον Ιγκόρ Πέτριν από όπου αποφοίτησε με Άριστα το 2018.

Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει συναυλίες σε πόλεις της Ρωσίας, Ολλανδίας, Ιταλίας, Bελγίου, Ουγγαρίας και της Ελλάδος συμπράττοντας με καλλιτέχνες όπως οι Leo Winland, Andrea Huber, Tino Brütsch, και με ορχήστρες όπως η Sinfonietta Αθηνών, ως μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, καθώς και σε ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση για το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Ως αποτέλεσμα του ενδιαφέροντός του για τη σύγχρονη μουσική δημιουργία ηχογράφησε το σύνολο των πιανιστικών έργων του Στάθη Γυφτάκη.

Έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία στον Διαγωνισμό Ερμηνείας Μουσικής Δωματίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας 2016, Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα 2014, «Φίλωνας» 2013, Chopin του «Dionysia Trust» 2012, καθώς και Β΄ βραβείο στον 8o Διαγωνισμό Νέων Πιανιστών στην Άνδρο (2018).

Μεταξύ άλλων έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τους Ντόρα Μπακοπούλου, Δόμνα Ευνουχίδου, Sergei Senkov, Andreas Frölich, Elena Margolina, Inge Spinette, Alan Weiss, Balázs Szokolay, Διονύση Μαλλούχο και Harald Ossberger.

Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στην τάξη πιάνου του Jan Michiels στο Koninklijk Conservatorium των Βρυξελλών.

 

Ο Αναστάσιος-Αχιλλεύς Ζαφειρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996 από γονείς μουσικούς και κατάγεται κατά το ήμισυ από την Καλαμάτα. Από τα πρώτα του βήματα στη μουσική και μέχρι σήμερα είναι μαθητής της Αλίκης Πιαστοπούλου στο πιάνο, στην τάξη της οποίας πήρε δίπλωμα με Άριστα και πρώτο βραβείο (Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες, Ιούνιος 2014). Είναι επίσης πτυχιούχος Μουσικολογίας (Σορβόννη 2018) και διπλωματούχος Μουσικής Ερμηνείας, από την τάξη πιάνου των Olivier Gardon και Billy Eidi και συνοδείας τραγουδιού του Philippe Biros (PSPBB 2018). Από τον Σεπτέμβρη του 2018 είναι φοιτητής μεταπτυχιακού στο φορτεπιάνο και τη μουσική του 18ου και 19ου αιώνα (Σορβόννη, υπό την επίβλεψη της Jeanne Roudet και την πιανιστική καθοδήγηση των Edoardo Torbianelli, Piet Kujken και Benjamin Steens). Εκτός από ενεργές συμμετοχές σε σεμινάρια και διακρίσεις σε διαγωνισμούς πιάνου και λογοτεχνίας μετρά σημαντικές εμφανίσεις όπως στο Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου (Ιούλιος 2018). Αγαπά τη σύνθεση ως σταυροδρόμι πολιτισμών, τεχνών και επιστημών.